Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Participatie en zelfstandigheid

Ergens aan kunnen deelnemen en dingen zo zelfstandig mogelijk doen. Dat geeft een goed gevoel. Dat is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking niet anders. Voor hen is participatie en zelfstandigheid vaak een uitdaging.

Wat biedt de Academische Werkplaats?

Wetenschappers werken in de Academische Werkplaats aan projecten die de participatie en zelfstandigheid van mensen met een visuele en verstandelijke beperking vergroten. Hierdoor neemt hun gevoel van zelfredzaamheid toe en neemt het gevoel van ‘erbij horen’ toe.

Projecten

Hieronder vertellen we over twee succesvolle onderzoeksprojecten.

Hey Google, ik kan het zelf!

De spraakgestuurde assistent van Google, de Google Home, is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking een uitkomst. Door eenvoudige commando’s uit te spreken, kunnen ze zelfstandig informatie verkrijgen, muziek afspelen of de wekker zetten.

Ik gebruik ‘m vaak, voor allerlei dingen!

Deelnemer aan het project Hey Google, ik kan het zelf!

De eerste bevindingen van dit onderzoeksproject zijn erg positief. Eén van de deelnemers vertelt: ‘Het is soms moeilijk om de Google Home een korte, duidelijke opdracht te geven. Maar ik blijf altijd rustig en dan probeer ik het opnieuw. Ik gebruik hem heel vaak, voor allerlei dingen!’

EMB & ICT

De toolkit EMB & ICT biedt ouders en verwanten van kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) praktische handvatten. Met behulp van technologie wordt de wereld voor hen toegankelijker. De toolkit bevat verschillende producten die dankzij technologie ook interessant zijn voor kinderen met een visuele en verstandelijke beperking. Daarbij zitten ook producten die in reguliere winkels te koop zijn. Aan de producten is achtergrondinformatie toegevoegd, zodat ouders weten wat ze ermee kunnen doen.

De korte tekstjes vond ik fijn. Met plaatjes erbij.

Lid van de testgroep Toolkit EMB & ICT

De EMB & ICT toolkit is door een testgroep gebruikt. Met name de korte stukjes tekst werden gewaardeerd: ’Dat vond ik echt heel fijn om te lezen. Ben je snel doorheen. Er stond een plaatje bij met dit is het, dit kun je ermee. Dat vond ik heel fijn.’ Dezelfde deelnemer vertelt ook: ‘Weet je, je loopt vast in je eigen ideeën en als je dan een dingetje leest wat voor jou interessant is dan denk je: Oh ja, dat kan ik ermee doen! Daar had ik niet aan gedacht.’

Bekijk de toolkit ICT&EMB

Veelgestelde vragen

Hey Google

Wat hebben mensen met een visuele- en verstandelijke beperking aan Hey Google?

Met ‘Hey Google’ kunnen visueel en verstandelijk beperkte mensen allerlei activiteiten makkelijker zelf uitvoeren. Met een gesproken opdracht kunnen ze bijvoorbeeld heel makkelijk hun favoriete muziek draaien. Zo is op een simpele manier veel informatie voor ze beschikbaar en hebben ze er niemand anders voor nodig.

Hoe moeilijk is het om Hey Google te leren gebruiken?

Het vraagt wat vaardigheden om het apparaat goed te bedienen. Het is bijvoorbeeld nodig dat een spraakopdracht kort en bondig is. De ervaring is dat Hey Google de nieuwsgierigheid opwekt en dat de mensen daarin van alles ontdekken en leren. Iedereen kan de Google Home op z’n eigen niveau leren gebruiken.

EMB & ICT

Kan ik de toolkit lenen of kopen?

De EMB & ICT toolkit is digitaal en te vinden via deze link. Onderaan de pagina staan pdf's en video's per onderwerp.

De kit bevat informatie die van pas komt als u aan de slag wilt met technologie bij de EMB doelgroep. De samenstelling is tot stand gekomen in overleg met het Bartiméus FabLab en met anderen die veel praktijkervaring hebben op het gebied van EMB en kinderen met zintuiglijke beperkingen.

Is er bij de toolkit rekening gehouden met de visuele- en de verstandelijke beperking?

Ja, sommige materialen in de kit zijn ook gechikt voor mensen met bijvoorbeeld lichamelijke- of auditieve beperkingen. De ervaring is dat er voor diverse doelgroepen interessante materialen te vinden zijn.