We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Jongeren met een visuele beperking krijgen vaak te maken met extra uitdagingen op het gebied van relationele en seksuele vorming. Om hen, ouders en professionele opvoeders beter te ondersteunen, is het onderzoek 'Ik Weet Niet Wat Ik Niet Weet' (IWNWINW) opgezet.
Het IWNWINW-onderzoek focust op het creëren van toegankelijke hulpmiddelen en adviezen om jongeren met een visuele beperking te begeleiden om seksueel gezond op te groeien. Nu zijn de uitkomsten beschikbaar in de vorm van een handreiking en een mini-documentaire.
Het onderzoek doen we samen met:
Seksuele voorlichting en ondersteuning zijn voor iedere jongere van groot belang, maar voor jongeren met een visuele beperking is er vaak minder toegang tot visuele informatie en zijn er meer barrières bij het leren over relaties en intimiteit. Daarom was het doel van het IWNWINW-onderzoek om professionele opvoeders, zorginstellingen en oudersconcrete handvatten te bieden.
In het project hebben we gekozen om in te zoomen op non-verbale communicatie en op tactiele materialen. In de literatuur en de interviews kwam naar voren dat dit de belangrijkste thema's zijn waar de doelgroep meer over wil weten en leren.
Om de bevindingen van het onderzoek breed toegankelijk te maken, is er een korte documentaire gemaakt. In deze korte documentaire neemt de projectgroep kijkers mee in de wereld van blinden en slechtzienden op het gebied van conceptvorming van het lichaam, de impact van non-verbale communicatie op relatievorming en het belang daarvan bij seksuele vorming
Daarnaast biedt de handreiking praktische informatie en advies voor professionele opvoeders, zorginstellingen en ouders. In deze korte documentaire neemt de projectgroep kijkers mee in de wereld van blinden en slechtzienden op het gebied van conceptvorming van het lichaam, de impact van non-verbale communicatie op relatievorming en het belang daarvan bij seksuele vorming Daarnaast biedt de handreiking praktische informatie en advies voor professionele opvoeders, zorginstellingen en ouders.
Deze video is ook beschikbaar met audiodescriptie.
Sommige modellen kan je zelf aandoen, zodat je niet alleen weet hoe een geslachtsdeel eruitziet, maar ook waar het zit.
De inzichten en hulpmiddelen uit dit onderzoek helpen om het taboe rondom seksualiteit en visuele beperking te doorbreken. Jongeren met een visuele beperking hebben recht op de juiste en passende begeleiding en ondersteuning op het gebied van seksueel gezond opgroeien, net zoals elke andere jongeren. De mini-documentaire en handreiking bieden daarbij een waardevolle bijdrage.
Veel informatie is nu niet toegankelijk of je bent ervoor afhankelijk van anderen. Je krijgt niet de kans om je eigen seksualiteit vorm te geven, terwijl iedereen daar recht op heeft.
Wil je meer lezen over het IWNWINW-onderzoek? Neem dan een kijkje op de website van Fontys Hogeschool over dit onderwerp.