Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Casemanager

Elke cliënt van dienstverlening volwassenen en senioren heeft een casemanager. De casemanager is het aanspreekpunt voor de cliënt tijdens zijn traject bij Bartiméus. Dit heeft als voordeel dat er maatwerk kan worden geboden afgestemd op iemands persoonlijke situatie en hulpvraag.

Wat doet een casemanager?

De taken van een casemanager bestaan uit:

  • het voorbereiden en uitvoeren van de intake
  • meedenken over benodigde ondersteuning vanuit de organisatie (inzet hulpmiddelen, behandelmethoden en specialisten)
  • het opstellen en onderhouden van het zorgplan (in samenspraak met de cliënt)
  • contact onderhouden met de cliënt (informeren, communiceren en afstemmen)
  • optreden als belangenbehartiger van de cliënt (intern en extern)
  • regievoerder zijn voor de cliënt binnen Bartiméus richting het multidisciplinair team
  • evalueren en leveren van nazorg

Werkwijze casemanager

De casemanagers hebben een heldere vaste werkwijze. Het eerste contact stelt de casemanager, in samenspraak met de cliënt, het zorgplan op. Vervolgens bespreekt de casemanager dit zorgplan in het multidisciplinair team, waarbij het zorgplan wordt vastgesteld en behandelaren gekoppeld worden. Er vindt door de casemanager, indien gewenst, een terugkoppeling naar de cliënt plaats van wat er besproken is.

Vervolgens controleert de casemanager iedere 8 weken het dossier van de cliënt en neemt, indien nodig, contact op om het traject door te spreken, te evalueren en zo nodig bij te stellen. Bij de afronding van het traject belt de casemanager om het traject te evalueren en na te gaan of alle cliëntvragen beantwoord zijn. Ook bij heraanmelding wordt de casemanager direct betrokken, omdat die immers de cliënt kent. Deze werkwijze stelt de cliënt in staat zelf regie te voeren over zijn/haar traject bij Bartiméus.

Nazorg

Indien gewenst neemt de casemanager drie maanden na afronding van het traject opnieuw contact op met de cliënt en bespreekt hoe de cliënt terugkijkt op het traject en gaat na of er nog nieuwe vragen zijn.

Klantervaring

Een meneer uit Amsterdam-Zuid was elders cliënt. Toen hij via via hoorde dat hij bij Bartiméus een casemanager kon krijgen is hij overgestapt naar Bartiméus.

Kijk dat bedoel ik nou. Zo fijn om zo’n casemanager te hebben. Wat fijn dat je mijn traject in goede banen leidt.

Uitgelicht

  • Verslag van NLdoet bij Bartiméus

    Afgelopen weekend was het weer NLdoet in Nederland. Ook Bartiméus deed mee. Locatie Ermelo op vrijdag 14 maart en Zeist en Doorn op zaterdag de 15e.

    Lees het nieuwsbericht Verslag van NLdoet bij Bartiméus
    Nieuws
  • Stan woont in het kamertrainingscentrum

    Stan studeert in de zomer van 2025 af aan de masteropleiding Jazz & Pop piano van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is 25, blind en woont in kamertrainingscentrum het Ovaal van Bartiméus in Zeist. Met zes andere jongeren, ook visueel beperkt, woont hij daar zo zelfstandig mogelijk.

    Lees meer Stan woont in het kamertrainingscentrum
    Ervaringsverhaal
  • Onthulling PoppenVilla op Bartiméusschool: samen spelen

    Het was een feestelijke aangelegenheid op de Bartiméusschool in Zeist. De leerlingen kregen namelijk een cadeau overhandigd, een houten PoppenVilla om samen mee te spelen. Daarbij was er ook aandacht voor het boek ‘Spelen! Natuurlijk!’. Wat was de aanleiding hiervoor?

    Lees het nieuwsbericht Onthulling PoppenVilla op Bartiméusschool: samen spelen
    Nieuws