Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Psycho-educatieprogramma voor ouders ‘Samen vooruitkijken’

Als ouder kan het overweldigend zijn om te horen dat je kind een visuele beperking heeft. Dit nieuws roept vaak talloze vragen op. Om ouders te ondersteunen in deze uitdaging, heeft Bartiméus het online Psychoeducatieprogramma 'Samen vooruitkijken' ontwikkeld.

Help, mijn kind heeft een oogaandoening!

Wanneer je als ouder hoort dat je kind een visuele beperking heeft, dan kan dat veel vragen oproepen. Wat is er precies met de ogen van mijn kind aan de hand? Wat staat ons nog te wachten? Hoe moet ik het aan mijn kind uitleggen? 

Om jou hierbij te helpen biedt Bartiméus het online Psychoeducatieprogramma voor ouders ‘Samen vooruitkijken’ aan. Gelijk nadat je als ouder gehoord hebt dat jouw kind een visuele beperking heeft, kun je toegang krijgen tot dit online programma.

Voordelen van deze online training

• In jouw eigen omgeving, op jouw eigen tempo
• Kies zelf in welke volgorde je de onderdelen bekijkt
• Betrouwbare informatie, op 1 plek verzameld
• Leer in korte tijd meer over de oogaandoening van jouw kind
• Krijg tips over hoe je hierover met je kind kunt praten

Vier onderdelen

Het online programma bestaat uit vier onderdelen:

1. Oogheelkunde
Wat ziet je kind? Wat is een gezichtsveld en wat houdt gezichtsscherpte in? Dit onderdeel legt uit wat deze oogheelkundige begrippen betekenen. Ook lees je over meer dan tien veelvoorkomende oogaandoeningen.

2. Ontwikkeling van het kind
Wat is de invloed van de visuele beperking op de ontwikkeling van je kind? Aan de orde komen ontwikkelingen op het gebied van leren & denken, bewegen, sociaal-emotioneel, spraak & taal, tijdens vijf fases: babytijd, peutertijd, kleutertijd, schoolperiode en tienertijd. Ook vertellen diverse ouders over hun ervaringen in vijf filmportretten.

3. Het gesprek
Aan de hand van de animatie ‘Praten met je kind’ leer je hoe je met jouw kind het gesprek goed kan voeren. Deze animatie is ook in het Engels, Arabisch en Turks beschikbaar.

4. Verliesverwerking
Hoe ga je ermee om als je te horen krijgt dat je kind een visuele beperking heeft? Wat is ‘levend verlies’? Op internet is hier veel over te vinden en in dit onderdeel van de training is al deze informatie handig verzameld.

Yvonne Kruithof, orthopedagoog bij Bartiméus vertelt in dit filmpje waarom dit online programma is ontwikkeld en wat je ervan kunt verwachten.

Meer informatie

Dit online programma is voor ouders van kinderen die begeleiding vanuit Bartiméus krijgen. Na het oogheelkundig onderzoek en het nagesprek krijg je de gegevens om in te loggen bij www.lerenbijbartimeus.nl en daar staat het programma voor je klaar.
Was jouw kind al vóór mei 2024 cliënt bij Bartiméus? Vraag dan aan jouw ambulant (onderwijskundig) begeleider of contactpersoon om je voor dit online programma in te schrijven. Daarna ontvang je per mail een link om deel te kunnen nemen.

Hulp nodig?

Loop je tegen een technisch probleem aan bij het volgen van dit programma? Neem dan contact op met de eHealth Helpdesk: www.bartimeus.nl/ehealth-helpdesk.

Dit online programma is mede mogelijk gemaakt door Bartiméus Fonds en Kennis over Zien.