Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Expositie over rouw en (levend) verlies bij Bartiméus

Ben ik in (de) rouw? Wat heb ik verloren? En, wat heb ik nodig?

In de week van 11 november organiseert Bartiméus een expositie over rouw en (levend) verlies. De expositie is gratis toegankelijk voor iedereen.

Pluizenbol van een paardenbloem in de wind.

Rouw en verlies gaat over het leven

Er wordt vaak gedacht dat rouw is voor mensen wiens geliefden zijn overleden. Niet zo gek ook, want dat is de oorspronkelijke betekenis. Maar wist je dat je ook kunt rouwen, een verlies voelen, over álles waar je aan gehecht bent? Fysieke dingen, zoals huizen of spullen. Mensen, huisdieren of vriendschappen. Of je kunt rouwen om je gezondheid door een ongeluk, chronische ziekte, handicap of burn-out.

Rouw en verlies bij onze bewoners, verwanten en begeleiders

Ook onze bewoners, hun verwanten en begeleiders hebben eigen momenten van rouw en verlies. Bewoners rouwen bijvoorbeeld om een huisgenoot die overlijdt, een begeleider die vertrekt, of zijn verdrietig omdat ze door hun beperkingen niet kunnen doen wat anderen wel kunnen.

Verwanten van onze bewoners ervaren momenten van rouw en verlies, bijvoorbeeld omdat ze zich de opvoeding van hun kind destijds anders hadden voorgesteld. Of ze vinden het jammer dat ze geen goed gesprek met hun ernstig verstandelijk beperkte verwant kunnen voeren. En het kan ook de er verdriet is omdat hun verwant de laatste tijd erg achteruitgaat. 

Voor begeleiders is het overlijden van een bewoner voor wie ze lang hebben gezorgd vaak ook erg verdrietig. En ook het zien achteruitgaan van bewoners, bijvoorbeeld door een progressieve aandoening kan met rouwgevoelens gepaard gaan. Of begeleiders ervaren rouwgevoelens over de veranderende inhoud van hun werk.

Extra aandacht voor rouw en verlies bij Bartiméus

In de week van 11 tot en met 16 november besteden we bij Bartiméus extra aandacht aan rouw en verlies. In de kapel is dan de expositie Bagage bezorgd door stichting The Mourning.

We bieden elke dag bewoners, begeleiders, verwanten en andere geïnteresseerden, de mogelijkheid om bij de eigen rouw en verlies stil te staan. Dit kan alleen of samen, bijvoorbeeld tijdens een gesprek. Op elk moment is er iemand aanwezig om vrijblijvend verder te praten. Over wat je ervaart, ziet, voelt en eruit haalt. Je kan bagage achterlaten, meenemen of een wens uitspreken voor nieuwe bagage.

We verwelkomen je van harte in november!

Op de foto zie je kunstenares Ramona Verhoek bij haar expositie in Den Haag.

Kunstenares Ramona Verhoek bij haar expositie in Den Haag

Praktische informatie:

 

De expositie vindt van 11 tot en met 16 november plaats in de Kapel op ons terrein in Doorn. Tijdens de expositie is er steeds iemand aanwezig om verder mee te praten.

Openingstijden

Openingstijden:

Maandag 11 november

  • van 12.00 tot 14.00: Gemende doelgroep
  • van 14.00 tot 17.00: Speciaal voor medewerkers

Dinsdag 12 november

  • van 12.00 tot 14.00: Gemende doelgroep
  • van 14.00 tot 17.00: Speciaal voor medewerkers

Woensdag 13 november

  • van 10.00 tot 12.00: Speciaal voor bewoners
  • van 12.00 tot 14.00: Gemende doelgroep
  • van 14.00 tot 17.00: Speciaal voor bewoners

Donderdag 14 november

  • van 12.00 tot 14.00: Gemende doelgroep
  • van 14.00 tot 17.00: Speciaal voor medewerkers

Vrijdag 15 november

  • van 12.00 tot 14.00: Gemende doelgroep
  • van 14.00 tot 17.00: Speciaal voor medewerkers

Zaterdag 16 november

  • van 10.00 tot 12.00: Speciaal voor verwanten
  • van 12.00 tot 14.00: Gemende doelgroep
  • van 14.00 tot 17.00: Speciaal voor verwanten

Rouw herkennen door uitspraken

Wist je dat je rouw ook kunt herkennen in opmerkingen? Soms lijken die iets anders te vertellen, maar het is eigenlijk een uitnodiging om te praten. Lees hieronder twee voorbeelden:

  • Bewoner tegen een begeleider die net moeder is geworden: ‘Houd je kind maar stevig vast, want als ze zes jaar wordt moet ze ook weg. Dat gebeurde met mij.’
  • Moeder van een verstandelijk beperkte zoon tegen haar broer: ‘Voor jou is de opvoeding veel makkelijker, jouw kind heeft niet die extra zorg nodig.’

Kennis over (levend) verlies

De volgende boeken gaan over (levend) verlies:

Contact

Heeft u vragen over de expositie of het thema 'levend verlies'? Neem dan gerust contact met ons op.