Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Zoeken

Robert Jan van Leeuwen

Robert Jan is ambulant onderwijskundig begeleider

Ik ben ambulant onderwijskundig begeleider bij Bartiméus. Dat betekent dat ik leerlingen begeleid die slechtziend of blind zijn en op reguliere scholen in het land zitten.

Robert Jan docent in de klas

Ik spreek zowel de leerkracht als de leerling, ouders en professionals en adviseer over hulpmiddelen, aanpassingen en aanpak.  

Als AOB-er knoop je veel lijntjes aan elkaar die met het onderwijs te maken hebben. Ik vind het fantastisch als een leerling me vertelt dat door de aanpassingen en/of hulpmiddelen het een stuk fijner is op school. Ik heb direct impact op de kwaliteit van het leven van een leerling en dat merk ik.

Het mooiste wat ik kan bereiken is dat ik mijzelf overbodig maak. Zo vroeg ik een poos geleden aan een jonge leerling of ik nog in de klas moest komen. Zij had in de periode daarvoor flink problemen met zien gehad maar het ging gelukkig nu weer een stuk beter met haar. Ze gaf heel eerlijk aan dat zij me niet meer nodig had. Eigenlijk vond ze het ook niet fijn dat ik in de klas kwam voor haar. Ik vond het knap dat ze dat durfde te zeggen; ik hoor bij een vervelende tijd die nu is afgelopen. Dan moet ik ook weg. Ze wilde wel graag dat ik met haar juf nog in contact zou blijven, voor de zekerheid. Dat doe ik dan ook.

Mijn doelen: de leerling optimaal in zijn kracht zetten, het leven van een ander een stukje makkelijker en leuker maken en mijzelf uiteindelijk overbodig maken.  

Dit werk is redelijk solistisch. Je bent tenslotte de hele dag zelf op pad. Gelukkig hebben we als collega’s geregeld contact en weten we elkaar goed te vinden voor overleg en advies. Ook praten we regelmatig bij over wat we belangrijk vinden en hoe we daarnaar handelen als team. Ik ben bij Bartiméus nog niemand tegen gekomen die er werkt om er puur zelf beter van te worden. Dat is zo verfrissend. 

 

Meer verhalen

 • 'Wij hebben echt iets bijzonders in huis'

  Ik heb geleerd dat er pas ruimte is voor groei als je je begrepen voelt. Specialistische kennis kan je verder helpen en handvatten geven.

  Lees meer 'Wij hebben echt iets bijzonders in huis'
  Ervaringsverhaal
 • 'Wonen bij Bartiméus voelt voor mij als thuis'

  Jeremy Backus en begeleider Vincent Zijffers zijn geïnterviewd voor het tv programma Heel Holland Zorgt. Bij Bartiméus in Zeist wonen jongeren die slechtziend of blind zijn en daarbij ook andere beperkingen ervaren.

  Lees meer 'Wonen bij Bartiméus voelt voor mij als thuis'
  Ervaringsverhaal
 • 'Cliënten hebben mijn hart gestolen'

  Ik ben Gert Sijl, teamleider dagbesteding bij Bartiméus en ik woon met mijn gezin op de Zorgboerderij van Bartiméus in Langbroek. Omdat we hier wonen wordt werk ook hobby en dat vind ik prachtig.

  Lees meer 'Cliënten hebben mijn hart gestolen'
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus