Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Cerebrale Visuele Stoornissen (CVI)

Informatie over CVI voor leerkrachten en andere professionals in het speciaal- en basisonderwijs die een door Bartiméus begeleide leerling in hun groep hebben.

Klaslokaal VSO lesgeven

Locatie en datum

De cursus vindt plaats op de Bartiméuslocatie.

 • Zeist op woensdag 20 september 2023 van 9.30 - 16.00 uur

Cursusnummer: B90

Doelgroep

Leerkrachten en andere professionals in het speciaal- en basisonderwijs die een door Bartiméus begeleide leerling in hun groep hebben.

Inhoud

'Kinderen met CVI (Cerebrale Visuele Stoornis) hebben vaak goede ogen en kunnen toch niet goed kijken. Je kunt aan deze kinderen meestal niet zien dat ze moeite hebben met kijken. Je moet ze zeker langer kennen en goed observeren om hun problemen te begrijpen.' De Leat, L. e.a. (2002), Werkboek voor de begeleiding van kinderen met visuele perceptiestoornissen (CVI). Leusden.

Door schade in de visuele gebieden van de hersenen kunnen visuele prikkels niet (goed) verwerkt worden. Cerebrale visuele stoornissen zijn dan het gevolg. Deze stoornissen kunnen zeer divers zijn. Ze kunnen onder andere tot uiting komen in de ruimtelijke aspecten van de waarneming en in de herkenning van visuele prikkels.

Op deze dag geven wij je:

 • Informatie over CVI
 • Inzicht in de verschillende oorzaken
 • Informatie over symptomen en kenmerken van een cerebrale visusstoornis
 • Informatie over consequenties voor het functioneren van de leerling
 • Praktische tips en de mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen met collega's ten aanzien van de begeleiding van deze leerlingen

Resultaat

Aan het eind van deze dag:

 • Heb je kennis opgedaan over CVI en kunt u zich een beeld vormen van de impact daarvan in het dagelijks leven van de leerling
 • Heb je geleerd wat de oorzaken van CVI kunnen zijn en welke verschillende verschijningsvormen er zijn
 • Heb je praktische tips gekregen voor de begeleiding van een leerling met CVI in de klas
 • Heb je met collega's ervaringen kunnen uitwisselen m.b.t. leerlingen met CVI
 • Heb je met behulp van ervaringsbrillen en het uitvoeren van praktijkopdrachten een idee gevormd over wat 'niet goed kunnen zien' en CVI inhoudt

Het middagprogramma bestaat uit onderstaande parallelsessies.

1) CVI en pc gebruik
In deze workshop krijg je inzicht in voorwaarden die gesteld kunnen worden aan het werken met documenten (denk aan lettertypen, opmaak e.d.) waardoor het lezen en begrijpen van tekst voor leerlingen met CVI kenmerken makkelijker wordt. Deze voorwaarden zijn om te zetten ook naar tips en trucs bij het inrichten en het werken met de PC.

2) CVI en bewegingsonderwijs
De deelnemers krijgen informatie over de gevolgen van CVI voor het deelnemen aan sport- en bewegingsactiviteiten. In deze workshop ondervind je aan den lijve hoe lastig het meedoen in het bewegingsonderwijs kan zijn met een visuele beperking. Laat staan als er ook nog sprake is van een verwerkingsprobleem in de hersenen. Handige tips worden gedeeld en geschikte materialen worden bekeken en uitgeprobeerd.

Wil je voor deze workshop gymschoenen meenemen? (NB: géén zwarte zolen). Eventuele blessures graag voorafgaand aan de workshop melden aan de workshopleider.

Na aanmelding ontvang je een kijkwijzer ter voorbereiding op deze cursusdag.

Kosten

 Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat van de Bartiméus Academie: 030 - 698 23 45 of mail: academie@bartimeus.nl.

Aanmelden

Uiterste inschrijfdatum: woensdag 6 september 2023

Meld je aan voor deze cursus