We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld ChromeLet op: deze link opent in een nieuw venster., FirefoxLet op: deze link opent in een nieuw venster. of Microsoft EdgeLet op: deze link opent in een nieuw venster.. Wij wachten hier wel, tot zo!
Je klachten met het zien kunnen niet verklaard worden door een lichamelijke aandoening, maar geven wel veel hinder of beperkingen. Er is gelukkig geen schade aan je hersenen, ogen of oogzenuw. Maar de communicatie tussen de hersenen en de ogen is verstoord geraakt. Binnen Bartiméus wordt hiervoor de term Functionele Visuele Klachten (FVK) gebruikt.
Functionele visuele klachten kunnen ontstaan na een ongeval, na een hevige emotie, na een ziekte of na een operatie. Soms is er geen duidelijke gebeurtenis aantoonbaar. Spanning, overbelasting en/of trauma kunnen invloed hebben op het zien, terwijl aan het visuele systeem niets mankeert. Dit kun je vergelijken met buikpijn als je iets moet doen wat spannend is. Je buik is dan in orde terwijl je toch pijn ervaart. Dat laat zien hoe ons denken en voelen invloed kan hebben op ons lichaam. Iedereen heeft er begrip voor dat je het in je buik kunt voelen als je zenuwachtig bent. Helaas is het moeilijker te begrijpen dat factoren als spanning ook ernstige klachten met het zien kunnen veroorzaken.
Mensen met functionele visuele klachten (FVK) ervaren verschillende problemen met het kijken. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van wazig zien, verminderde scherpte, een minder groot gezichtsveld of lichthinder. De klachten kunnen wisselend aanwezig zijn.
De oogarts van het Diagnostisch Centrum heeft vastgesteld dat er aan de ogen en de oogzenuw niets mankeert. Dat betekent dat je op onbewust niveau alles goed waarneemt, maar dat je bij het bewuste kijken in het dagelijks leven een blokkade hebt.Hierdoor ervaar je jezelf als slecht- of minder goedziend, of in extreme gevallen zelfs als blind.
Soms is er wel sprake van een oogheelkundig of neurologisch probleem, maar heb je meer klachten dan daarbij verwacht kan worden. Dan spreken we van een functionele visuele component.
Als je de diagnose Functionele Visuele Klachten hebt gekregen, kan je voor verder onderzoek terecht bij het multidisciplinaire behandelteam FVK bij Bartiméus, gericht op kind en jeugd of volwassenen. Dit is nodig omdat het hier gaat om problematiek die vraagt om een specialistische aanpak. Vanuit deze behandelteams onderzoeken we samen met een psycholoog en een maatschappelijk werkende, welke factoren een rol zouden kunnen spelen bij de FVK en de behandeling hiervan.
Vanuit het behandelteam kan je een individueel behandelaanbod krijgen of doorverwezen worden. De behandeling hangt af van de situatie, de ernst van de klacht en de leeftijd van de cliënt. Bij de behandeling kunnen experts uit meerdere disciplines betrokken worden. Bij kinderen en jongeren worden over het algemeen ook de ouders of verzorgers en school betrokken.
Meer weten over functionele visuele klachten en wat Bartiméus voor je kan betekenen? Bel of mail ons.