Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Persoonlijke begeleiding

Veilig thuis blijven wonen, op pad gaan, nieuwe vaardigheden leren… Met jouw visuele beperking wil je dit blijven doen. Gelukkig weten we bij Bartiméus dat er met wilskracht en de juiste ondersteuning veel mogelijk is én blijft. Wij helpen je graag bij de praktische en emotionele zaken in het dagelijkse leven met een visuele beperking. We komen bij je thuis of ontmoeten elkaar digitaal - bijvoorbeeld via beeldbellen - of we spreken af op een locatie bij jou in de buurt.

Omgaan met je beperking

Krijg jij op een zeker moment in je leven te maken met een visuele beperking? Dan is het niet vreemd dat dit veel emoties met zich meebrengt. Bij Bartiméus noemen we het verlies van zicht altijd een stukje levend verlies. Het verlies van zicht vraagt om aanpassingen en daarmee om acceptatie. Maar hoe ga je om met dit verlies? En hoe vind je je weg in een leven met een visuele beperking? Hoe accepteer je bijvoorbeeld het verlies aan energie, thuis en op je werk? Samen met jou kijken we graag naar mogelijkheden om jouw leven met een visuele beperking zo prettig mogelijk te maken. 

Lees meer over verliesverwerking

Mobiliteit

Als het zicht achteruit gaat, kan dat invloed hebben op je beweging en gevoel van veiligheid thuis, op straat en in het verkeer. Op wandelen, fietsen en reizen met het ov. Met mobiliteitsonderzoek, hulpmiddelen en (kijk) training kun je zoveel mogelijk van de vertrouwde activiteiten zelfstandig en verantwoord blijven doen. Ga je mee?!

Gezin loopt over straat moeder loopt met een taststok
Jong blond meisje staat met haar moeder voor een stationsbord

Communicatie

In contact zijn met vrienden, familie en collega’s is voor iedereen een belangrijk onderdeel in het leven. Maar ook online meedoen, bijvoorbeeld op sociale media, moet kunnen wanneer je een visuele beperking hebt. Gelukkig zijn er in de wereld van technologie tegenwoordig veel mogelijkheden. Kleuren, achtergronden, voice-overs en letters zijn op elk apparaat aan te passen. Zo kan lezen en communiceren afgestemd worden op jouw persoonlijke voorkeuren. 

Lees meer over computers, tablets en smartphones

Huishouden

Als je zicht minder wordt, worden simpele dingen als het huishouden, opruimen en koken ineens een uitdaging. We begrijpen bij Bartiméus dat je dit graag zelf wil kunnen blijven doen. Daarom helpen we je graag aan handige tips en eventuele benodigdheden bij huishoudelijke taken. Maar ook bij het gebruik van apparaten of het bereiden van maaltijden. Lees er meer over in ons ‘dossier thuis’.

Lees meer in ons dossier 'in en om huis'

Verlichting en inrichting

Goede verlichting is essentieel en kan er voor zorgen dat je beter kunt zien. Moeite met lezen, bepaalde voorwerpen onderscheiden van elkaar: met de juiste verlichting kan het soms verholpen worden.

Lees meer over verlichting en inrichting

Ik wil nog heel veel, maar ik zie steeds minder.

Begeleiding thuis

Bij Bartiméus zien we dagelijks de mogelijkheden die er wél zijn. We begeleiden mensen door heel Nederland bij hen thuis. We leveren individuele trainingen en advies op maat. Wat iemand zelf wil leren of (weer) wil doen, staat centraal. We doen dat in de eigen vertrouwde omgeving. Dat scheelt niet alleen reistijd, maar daardoor kunnen nieuwe vaardigheden direct worden toegepast in de eigen omgeving. 

We zoeken samen naar oplossingen die bij jou passen. Veel behandelingen kunnen thuis plaatsvinden. Wij noemen dat ambulante begeleiding of ambulante ondersteuning wat dus eigenlijk begeleiding thuis betekent. Maar soms is het nodig om eerst meer inzicht te krijgen in jouw zicht en er is onderzoek nodig. In die gevallen dat we specialistische apparatuur nodig hebben is thuis behandelen niet altijd mogelijk. Je bezoekt dan een van onze locaties, vaak de locatie het dichtst bij je huis. Uiteraard bespreken we samen vooraf alle mogelijkheden en wensen hierin. Daarna starten we de begeleiding, als het kan, bij jou thuis.

Begeleiding voor kinderen

Natuurlijk biedt Bartiméus ook begeleiding voor kinderen.

Lees meer over begeleiding voor kinderen en hun ouders.

Ambulante woonbegeleiding

Voor sommige mensen met een visuele beperking is het een hele uitdaging om zelfstandig thuis te blijven wonen. Daarom bieden we woonbegeleiding aan. Onze ambulante woonbegeleiding is gespecialiseerde ondersteuning- en begeleiding in de thuissituatie gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid.

Stel jouw vraag

Heb je zelf een vraag? Schroom dan niet en neem contact met ons op!