Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Expertise

Wanneer je in jouw leven te maken krijgt met een oogaandoening, komt er veel op je af. Vragen als ‘welke onderzoeken lopen er naar mijn oogaandoening?’, ‘welke kennis is er?’ en ‘hoe leg ik mijn oogaandoening uit aan anderen?’ komen ongetwijfeld bij je voorbij. Bartiméus helpt je daar graag bij. We zijn door de overheid erkend als expertise organisatie, vanwege onze grote kennis en ervaring in het beantwoorden van vragen over het leven met een visuele beperking.

Wetenschappelijk onderzoek

Als je op zoek bent naar wetenschappelijke vragen en antwoorden die gaan over leven met een visuele beperking.

Meer over wetenschappelijk onderzoek

Bijzondere leerstoel 'Diagnostiek van het slechtziende kind'

Voor als je meer wilt weten over oogheelkunde bij kinderen kijk dan bij de bijzondere leerstoel 'Diagnostiek van het slechtziende kind'.

Leerstoel

Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid

Ben je op zoek naar praktisch toepasbare en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen rondom het thema ‘sociale relaties en gehechtheid’? Dan is onze Academische Werkplaats iets voor jou.

Academische Werkplaats

Lectoraat digitale toegankelijkheid

Voor wie meer wilt weten over digitale toegankelijkheid en hoe academisch onderzoek hierover leidt tot praktisch toepasbare oplossingen voor mensen visuele beperking.

Lectoraat

Expertisecentra en -groepen

De expertisecentra en -groepen zijn voortdurend op zoek naar antwoorden voor mensen met een visuele beperking, want of je nu 0 of 100 jaar oud bent, veel vragen over een visuele of andere beperking zijn hetzelfde.

Expertisecentra en -groepen

Hoe wij werken

Wij ontwikkelen en innoveren producten en diensten zo dat mensen met een visuele beperking alles uit hun leven kunnen halen én zodat zij mee kunnen (blijven) doen: thuis, in hun gezin, op school of op ’t werk én in de maatschappij. Daarbij werken wij samen met ervaringsdeskundigen, omdat zij als geen ander weten wat (voor hen) werkt.

We zoeken voortdurend naar antwoorden voor onze doelgroep. Dat zoeken naar antwoorden doen wij in wetenschappelijke- en praktijkgerichte onderzoeken, in projecten en in expertisegroepen. In onze onderzoeken maken we gebruik van de kenniscirkel.

In de onderstaande animatie volgen we Cleo. Ze laat zien hoe ze een passend antwoord vindt op een vraag van haar cliënt en hoe ze daarbij de kenniscirkel doorloopt.

Verbinding academisch onderzoek met praktisch toepasbare oplossingen

Bartiméus is door de overheid erkend als expertiseorganisatie, vanwege de grote kennis en ervaring in het beantwoorden van vragen over het leven met een visuele beperking. In onderzoeksprojecten is academisch onderzoek verbonden met praktisch toepasbare oplossingen.

Wij werken hierbij samen met onderwijs- en zorginstellingen, kennisinstituten en met mensen die slechtziend of blind zijn.

Kennis Over Zien

Als expertiseorganisatie hebben we bij Bartiméus veel kennis in huis over visuele beperkingen. Ook ontwikkelen we voortdurend kennis op basis van vragen uit de praktijk. Wij werken hierbij veel samen met andere partijen, vaak binnen Kennis Over Zien.

Kennis Over Zien is het samenwerkingsverband van de expertiseorganisaties BartiméusKoninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting en de belangenverenigingen Oogvereniging en MaculaVereniging. We ontwikkelen en delen samen kennis over visuele beperkingen. Deze kennis delen we op het kennisplatform kennisoverzien.nl; zo zorgen we ervoor dat het leven van slechtziende en blinde mensen makkelijker wordt.

Naar de website van Kennis Over Zien

Publicaties

Als expertiseorganisatie delen wij onze kennis op diverse manieren. Zo hebben wij diverse boeken uitgegeven in onze Bartiméus Reeks.

Bekijk onze publicaties