We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Het speciaal- en het voortgezet speciaal onderwijs van Bartimeús in Doorn (so en vso), verder te noemen ‘de Bosschool’, is een school voor kinderen met een meervoudige visuele beperking die zeer moeilijk leren in de leeftijd van 4 tot 20 jaar.
Ons adres: De Bosschool, Oude Arnhemsebovenweg 3, 3941 XM Doorn
Onze school is onderdeel van een verbrede school, waarin de Bosschool, dagbesteding, een therapeutische peutergroep en een kinderdagverblijf samen een plaats hebben. Dit biedt mogelijkheden tot samenwerking en uitwisseling van kennis.
Leerlingen hebben, naast visuele en verstandelijke beperkingen, ook andere beperkingen, waaronder motorische en/of spraak-taal problemen. Deze combinatie van beperkingen vereist een op maat gesneden onderwijsprogramma, waarin de leerstof gestructureerd en in kleine stapjes wordt aangeboden.
Een leerling die zeer moeilijk leert, heeft problemen met het zich eigen maken van de leerstof en met het leren in- en van sociale situaties. Daarom bieden wij onze leerlingen veel begeleiding.
De Bosschool is ingedeeld in twee onderwijskundige afdelingen. We onderscheiden een afdeling speciaal onderwijs (so) en een afdeling voortgezet speciaal onderwijs (vso).
Het speciaal onderwijs is er voor leerlingen van 4 jaar t/m 12 jaar. Hier wordt gewerkt aan de kerndoelen voor zeer moeilijk lerende en meervoudig gehandicapte leerlingen. De kerndoelen houden rekening met uiteenlopende beperkingen en niveaus. Een voorbeeld hiervan is het kerndoel dat ‘leerlingen moeten leren communiceren met gesproken taal, picto’s of gebaren’.
Naast de kerndoelen voor Nederlands en rekenen zijn er doelen voor bijvoorbeeld oriëntatie op jezelf en de wereld. En net als voor het overig speciaal onderwijs zijn er ‘leergebied overstijgende doelen’, zoals ‘leren leren’. In het so van de Bosschool is er veel aandacht voor zo zelfredzaam en zelfstandig mogelijk worden. Vanuit de visuele beperking ligt de focus op de zintuigelijke ontwikkeling.
Het vso is er voor leerlingen van 12 tot en met 20 jaar. Hier werken we aan de kerndoelen voor het voortgezet speciaal onderwijs. Deze kerndoelen zijn er op gericht om leerlingen in de uitstroomprofiel dagbesteding te leren om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in vormen van dagbesteding. Naast leergebied specifieke en leergebied overstijgende kerndoelen, zijn er voor het vso van de Bosschool ook doelen ter voorbereiding op dagbesteding. Deze zijn gericht op (arbeidsmatige, taakgerichte of belevingsgerichte) dagbesteding, wonen, vrijetijdsbesteding en burgerschap.
Naast de kerndoelen voor so en vso kennen we ook kerndoelen speciaal voor meervoudig beperkte leerlingen van cluster 1. Zo is er aandacht voor Oriëntatie & Mobiliteit en digitale vaardigheid, afgestemd op de mogelijkheden van de leerling.
Veel van onze leerlingen zijn onvoldoende in staat om te vertellen wat ze thuis of op school meemaken. Daarom communiceren wij via de Parro-App. Op deze manier blijven het thuisfront en school goed op elkaar betrokken. Alle klassen gebruiken deze app en kunnen op deze wijze foto's delen van de dagelijkse schoolactiviteiten.
De Bosschool werkt vanuit een christelijke identiteit. Dit betekent onder andere dat we met de leerlingen actief de christelijke feestdagen beleven en inhoud geven.
Bekijk onze uitgebreide schoolgids.
Heb je vragen over de Bosschool? Neem rechtstreeks contact met ons op.