Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Training 'Ouderschap met een visuele beperking' | Zeist

In zes bijeenkomsten komen diverse onderwerpen aan de orde en is er veel ruimte voor uitwisseling met andere ouders met een visuele beperking. We sluiten aan bij vragen die leven in de groep.

Icoon agenda

Locatie en datum

De training vindt plaats op de Bartiméus locatie.

 • Zeist op maandag 5 februari 2024 van 10.00 – 12.00 uur

De overige 5 maandagen in februari en maart worden gezamenlijk met de groep ingepland tijdens de eerste bijeenkomst, dit i.v.m. inventariseren van de voorjaarsvakantie. Tijdstip en locatie blijft gelijk voor de overige 5 maandagen.

Doelgroep

Volwassenen

Opzet training

Bij voldoende belangstelling bieden we elke anderhalf jaar in elke regio (Oost, Midden, West) een training voor ouders met een visuele beperking aan. Omdat veel vragen van ouders zowel een sociaal emotionele kant als een praktische kant hebben, wordt deze training gegeven door een maatschappelijk werker en een ambulant begeleider.

Deze training is al meerdere keren met succes gegeven op diverse locaties.

Belangrijk is de uitwisseling in de groep en de vragen die leven in de groep. Daardoor zal de inhoud niet letterlijk elke keer hetzelfde zijn.

Elke bijeenkomst begint in elk geval met een bijdrage (verhaaltje, geluidsfragment, filmpje, etc.) van een van de deelnemers. Elke bijeenkomst kent een stukje theorie met daarnaast veel ruimte voor uitwisseling en vragen uit de groep.

De trainingen zullen zich richten op de volgende onderwerpen:

 • Kennismaking, doel bijeenkomsten en inhoud van de bijeenkomsten.
  Wie ben je als ouder?, als ouder buiten de deur (positionering).  
  Werkvorm: geluidsfragmenten.
  Theorie: basisoriëntatie en mobiliteit.
  Denk aan vragen als: hoe vind ik mijn kind terug op het schoolplein? Hoe loop ik veilig met een kinderwagen?
   
 • Kinderen, ondersteunen en begeleiden
  Werkvorm: voorwerpen.
  Theorie: basisstrategieën.
  Denk aan vragen als: mag ik mijn kind vragen om bepaalde taakjes in het huishouden te doen die voor mij lastig zijn doordat ik het niet (goed) zie? Hoe reageer ik op de tekening die ik met vaderdag krijg?
   
 • Jezelf, relaties, gezin. coping strategieën, wie ben ik als persoon en hoe ga ik om in / met bepaalde situaties.
  Werkvorm: stellingen.
  Theorie: verliesverwerking en copingstrategieën.
  Denk aan vragen als: moet ik alweer iemand vragen of hij mijn kind naar dat feestje ver weg brengt of gaat mijn kind daar gewoon niet naartoe? Hoe reageer ik als andere ouders vragen of het wel kan dat hun kind bij ons komt spelen?
   
 • Als ouder binnen de deur. Bijeenkomst met partner of ander persoon die belangrijk is bij de opvoeding van je kind.
  Denk aan vragen als: kan ik mijn slechtziende man wel alleen laten met onze baby? Hoe zorgen we dat we gelijkwaardige partners blijven ook in onze rollen als ouders?
   
 • Lichaamsbesef en seksualiteit
  Werkvorm: voorbereiden casus en quiz.
  Theorie: basis van lichaamsbesef en seksuele voorlichting.
  Denk aan vragen als: Hoe weet je wat je je dochter over menstruatiemateriaal kunt vertellen als je het desbetreffende schap in de supermarkt niet kunt zien? Hoe kun je alle lichaamsdelen aan je dreumes uitleggen als je niet ziet wie zij aanwijst?
   
 • Terugblik naar alle bijeenkomsten en bevindingen.
  Wat neem je mee? Wat heb je kunnen delen? Welke onderwerpen liggen er nog in de groep?

Informatie en aanmelden

Neem voor vragen over deze training of als je je hiervoor wilt aanmelden rechtstreeks contact op via vipouders@bartimeus.nl. Of bespreek het met je behandelaar.