Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Brochure: Hand onder hand contact

Deze publicatie beschrijft de techniek 'Hand onder hand contact' bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking of doofblindheid met een ontwikkelingsachterstand.

Een hand op een andere hand

Hand onder hand contact is in het bijzonder geschikt voor deze doelgroepen. Er is sprake van hand onder hand contact wanneer een persoon met doofblindheid de handbewegingen van de ander volgt door zijn handen over de handen van een ander te leggen.

De combinatie van een visuele en auditieve beperking maakt dat deze persoon extra afhankelijk is van de tast om informatie op te doen.

Bij de publicatie bieden wij een uitleg van het bijbehorende gewenningsplan voor de cliënt met een voorbeeld. 

De kennis van Hand onder hand methodiek is voor iedereen beschikbaar gesteld door het Bartiméus expertisecentrum Doofblindheid. Medewerkers van het expertisecentrum kunnen ook training en ondersteuning bieden in de toepassing van Hand onder hand.

Download deze brochure

Gewenningsplan Hand onder hand contact

Bij de brochure hoort ook een invulbaar gewenningsplan. Handig als je in de praktijk met hand onder handcontact aan de slag gaat.