We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Voor slechtziende en blinde kinderen zijn oriëntatie en mobiliteit belangrijke thema's.
Mobiliteit begint voor kinderen al bij het zich oriënteren in de box en in huis. Want wist je dat baby's en peuters met een visuele beperking vaak wat later zijn met kruipen en lopen? Logisch, want het je in huis voortbewegen terwijl je weinig of niets ziet, is voor een klein kind natuurlijk erg spannend.
Kinderen die wat ouder zijn, leren om zelf spullen te vinden, op straat te lopen en over te steken. Ook willen kinderen graag leren fietsen. Jongeren willen zelfstandig boodschappen kunnen doen en met het OV reizen.
Bij deze (en meer) onderwerpen op het gebeid van oriëntatie en mobiliteit kan Bartiméus helpen. We bieden verschillende trainingen aan en hebben ook één op één begeleiding. Ons doel? Dat jouw kind zo zelfstandig mogelijk kan zijn en zich met vertrouwen kan verplaatsen.
Hieronder staat een aantal veelgestelde vragen van ouders en ons antwoord daarop.
We kijken samen met jou en je kind wat een goede en veilige oversteekplek is. We oefenen met je kind hoe hij of zij moet gaat staan, hoe de witte stok gebruikt moet worden en wat de opties zijn bij obstakels.
We kunnen dit doen bij jullie thuis, aangevuld met digitale ondersteuning.
Bekijk de animatie 'Hier sta ik', over het vinden van een goede plek om over te steken.
Leren fietsen begint al als kinderen heel jong zijn. Eerst leert je kind zijn fiets beheersen om uiteindelijk op de fiets deel te nemen aan het verkeer. We kunnen samen met jou en je kind kijken of en op welke manier dit kan. In dit hele traject zijn er verschillende momenten waarbij vragen kunnen ontstaan. We kunnen op deze momenten met jullie meekijken. Ook zijn er trainingen op diverse locaties van Bartiméus waar jij en je kind aan kunnen deelnemen.
Reizen met het openbaar vervoer is belangrijk als je een visuele beperking hebt. Jouw kind hoe het OV werkt en hoe hij of zij eventuele hulpmiddelen zoals een stok, kijkertje of apps kan gebruiken. En natuurlijk oefenen we in de praktijk in jullie woonomgeving, bijvoorbeeld de route naar school. Ook bieden we jongerentrainigen aan.
Er zijn twee verschillende stokken: de herkenningsstok en de taststok.
Met de herkenningsstok kun je oversteken. Met de taststok kan je je weg vinden, obstakels vinden en oversteken. Een taststok is daarmee een hulpmiddel bij het leren oriënteren. De ambulant begeleider van Bartiméus kan je adviseren welke stok geschikt is en hoe je kind de stok kan leren gebruiken. Dit kan al vanaf de leeftijd van 2,5 à 3 jaar. Als je daar vragen over hebt, neem dan contact op met Bartiméus.
Heb je vragen of wil je je bij ons aanmelden? Neem dan contact met ons op.