We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Krijg je moeite met lezen? Is het lastig om bepaalde voorwerpen thuis van elkaar te onderscheiden, omdat ze allemaal dezelfde kleur lijken te hebben? Goede verlichting kan er voor zorgen dat je beter kunt zien. Licht is nodig om details en kleuren waar te nemen. Niet alleen lichtinval en verlichting maar ook lichthinder kunnen een belangrijke rol gaan spelen. Thuis, op het werk of tijdens andere dagbesteding. Zeker wanneer er sprake is van een visuele beperking.
Soorten verlichting
In huis heb je basisverlichting en verlichting die je ondersteunt bij een taak, zoals een lamp bij het aanrecht, lamp boven de eettafel of bij de bank. Welke verlichting, voor welke activiteit en in welke sterkte het beste voor jou zal werken, hangt van verschillende factoren af. Iemand met een beperkt gezichtsveld, zoals bij de netvliesaandoening Retinitis Pigmentosa, krijgt bij meer licht ook meer overzicht in een ruimte. Maar bij staar of glaucoom zorgt meer licht juist voor minder scherp zicht. We kunnen je ondersteunen met een advies op maat.
Contrast
Naast goede verlichting, helpt het vaak ook als je zorgt voor extra contrast. Bijvoorbeeld als snijden op het aanrecht een probleem is. Dan kan een lamp die geen schaduw geeft op het aanrecht al veel doen. Door daarnaast ook te zorgen voor extra contrast op het aanrecht, wordt het snijden ook makkelijker. Gebruik bijvoorbeeld een donkere snijplank voor het snijden van witte uien. Het gebruiken van contrast kan je ook op andere plekken toepassen. Bijvoorbeeld door wit servies te gebruiken op een donkere tafel.
Inrichting
Tenslotte kun je je woonplezier vergroten door kritisch te kijken naar je inrichting. Stoot je je vaak aan je salontafel of struikel je wel eens over een kleedje? We denken graag met je mee hoe je fijner en veiliger kunt wonen in je eigen huis.
Bij welke hoeveelheid licht zie je optimaal? En welk licht is prettig voor jouw ogen? Wij onderzoeken het met je wanneer er knelpunten ontstaan in huis of in je omgeving. We kijken dan meteen in welke mate je hinder ervaart van direct licht. Hierna wordt jouw huidige situatie in kaart gebracht: de aanwezige verlichting, het binnenvallende daglicht en de inrichting.
Lichtlab en onderzoek
Het is vaak moeilijk om zelf in te schatten of je thuis goed of geen goed licht hebt. Daarom heeft Bartiméus een speciaal lichtlab. Daar onderzoeken we wat voor jou de beste verlichting is. Na dit onderzoek brengen we jouw persoonlijke situatie in kaart. We komen dan op bezoek in jouw huis en nemen dan verschillende lampen mee, zodat je zelf de verschillen kunt ervaren. Op basis daarvan maken we een advies. Bijvoorbeeld voor de aanpassing van de verlichting of zonwering. Vaak kun je met simpele aanpassingen al een heel eind komen. Op diverse locaties van Bartiméus zijn er lichtlabs waarin we kunnen vaststellen bij welke hoeveelheid licht jij optimaal kunt waarnemen. We maken hierbij onderscheid in het detecteren en herkennen van objecten. Het onderzoek begint in een gesimuleerde donkere situatie en met kleine stappen komt er steeds meer licht bij. Doordat je aangeeft waar en wat je ziet, kan de onderzoeker bepalen hoeveel licht voor jou optimaal is.
Lichtbelevingsruimte
Daarnaast beschikken we over een lichtbelevingsruimte. Hier kun je diverse voorbeelden van verlichting, lichthinder, lichtkleuren en contrasten ervaren. Je kunt verschillende soorten lampen proberen en ervaren wat het effect is. Bijvoorbeeld een taaklamp voor bij het lezen of het koken. Ook zijn er verschillende soorten zonwering. De medewerker van Bartiméus kan deze ruimte met zijn cliënt bezoeken om meer uitleg te geven over verlichting en het effect op de waarneming.
Na het onderzoek komen we samen tot een advies voor het verbeteren van verlichting en inrichting, en de aanpassingen die nodig zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een specifieke lamp voor bij het lezen, als het waarnemen van details moeilijker wordt. Of we geven praktische tips die zorgen voor voldoende contrast. Als je bijvoorbeeld groente aan het snijden bent in de keuken, ervaar je dat een ui beter waarneembaar is op een donkere of gekleurde snijplank, dan op een witte snijplank.
Met ons advies kan je jouw (woon)omgeving optimaal inrichten op het gebied van licht, lichtinval, kleuren en contrasten.
Financiering
Als er sprake is van grotere aanpassingen, zoals een woningaanpassing met gespecialiseerde verlichting of een werkplekaanpassing, dan kunnen onze medewerkers ondersteuning bieden bij het aanvragen van voorzieningen bij de WMO. Bij een werkplekaanpassing kan je werkgever of het UWV ondersteuning bieden.
Begeleiding bij gebruik
Vervolgens kan één van onze medewerkers je adviseren en begeleiden bij het gebruik van een hulpmiddel of activiteiten in een aangepaste omgeving.
Onze collega Maaike Swennenhuis werkte mee aan een podcast van de Oogvereniging over verlichting. Download deze aflevering en luister naar het verhaal van Maaike en haar cliënt Onno.
Wij onderzoeken en adviseren weke verlichting of aanpassingen er in jouw situatie nodig zijn. Bartiméus heeft alles in huis voor een advies op maat.