Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Behandeling en revalidatie bij NAH

Wanneer je te maken krijgt met problemen met het zien ten gevolge van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), komt er veel op je af. Bij Bartiméus weten we uit ervaring hoe belangrijk het is dat jij en jouw familie zich gehoord en begrepen voelen en dat je de begeleiding krijgt die bij jou past.

NAH voor iedereen anders

De hersenen spelen een essentiële rol in ons functioneren en dus ook in de visuele waarneming. Vele lichaamsfuncties worden door ons brein aangestuurd. Als er hersenletsel ontstaat, dan kan dat verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van waar in de hersenen het letsel is ontstaan en hoe ernstig het is. Geen enkel hersenletsel is hetzelfde. 

Heb je door jouw hersenletsel (onder andere) problemen in de visuele waarneming, dan kun je bij Bartiméus terecht.

Onderzoek

Als je naar ons wordt doorverwezen, dan starten wij met een visueel functie en perceptie onderzoek. Als jouw visuele klachten (mogelijk) vanuit de hersenen komen, betrekken we naast een oogmeetkundige ook één van onze neuropsychologen. Zo komen we samen tot een beter begrip van (de ontstane problemen in) de visuele waarneming. We proberen alle onderzoeken in één dag te doen en direct een diagnose te stellen. Het onderzoek vindt plaats op één van onze locaties in Nederland. 

Als het onderzoek naar de visuele functies en perceptie is afgerond, doen we indien nodig nog aanvullend onderzoek naar bijvoorbeeld je verlichtingsbehoefte, cognitie, mobiliteits- en leesvragen. Met de bevindingen uit deze onderzoeken kunnen we je beter adviseren over mogelijkheden voor training en hulpmiddelen.

Trainingen

Bij Bartiméus zijn er diverse trainingen en behandelingen mogelijk die kunnen helpen om je mogelijkheden optimaal te benutten. Afhankelijk van de aard van jouw beperkingen in de visuele waarneming en wat voor jou belangrijk is kunnen we aan de slag op een Bartiméuslocatie of indien relevant bij jou thuis. Jij en jouw tempo zijn voor ons leidend. 

Een greep uit onze trainingen: 

Computertraining

Je leert om de computer, smartphone of tablet op een aangepaste manier te gebruiken met minder of geen zicht. Dankzij bijvoorbeeld vergrotings- of spraaksoftware is het ook met een beperking in de visuele waarneming vaak goed mogelijk om zelfstandig digitaal actief te zijn. 

Lees meer over het gebruik van computers, telefoons en tablets met minder zicht

Verliesverwerking

Het verlies van zicht is een levend verlies waarbij rouwgevoelens kunnen ontstaan. Bij Bartiméus hebben we veel ervaring met de begeleiding van verliesverwerking. We kijken samen naar jouw specifieke situatie en wat je nodig hebt in jouw verwerkingstraject. 

Lees meer over verliesverwerking

Mobiliteitstraining

Als je de wereld anders bent gaan waarnemen, kan mobiliteit een probleem zijn. Samen met jou kijken we hoe jij je zelfstandig kunt blijven verplaatsen. Misschien kan dat met slimme kijkstrategieën tijdens lopen of fietsen. Er zijn cliënten die na training zelfs hun rijbewijs herwinnen. Jouw zelfstandigheid is ons doel. 

Leestraining:

Voor mensen met gezichtsvelduitval (homonieme hemianopsie of kwadrantanopsie) heeft Bartiméus twee leestrainingen beschikbaar die je kunnen helpen je leesgemak en leesplezier te vergroten.

Energiemanagement

Als je visuele waarneming is veranderd, kosten de dagelijkse bezigheden vaak meer energie. Hoe zorg je ervoor dat je het, bijvoorbeeld thuis, op school of op je werk, volhoudt? Wij geven je inzichten en tips om slim met jouw energie om te gaan. 

Bekijk onze pagina 'Prettig (blijven) werken'

Hulpmiddelen

Het je hulpmiddelen nodig? Wij helpen je met de aanvraag hiervan. Ook geven we je tips over hulpmiddelen om zelf aan te schaffen, zoals verlichting. 

Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingen

Contact

Neem contact met ons op om te bespreken wat er voor jou mogelijk is bij Bartiméus.