Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Leestraining bij gezichtsvelduitval

Na hersenletsel, bijvoorbeeld door een beroerte of een ongeluk, kunnen er problemen met het zien ontstaan. Een veelvoorkomend probleem is gezichtsvelduitval. Je ziet nog maar een deel van wat je voorheen in een oogopslag zag. Lezen bijvoorbeeld, kost dan ineens veel meer inspanning. Bartiméus biedt nu twee nieuwe trainingen waarin u leert hoe je tóch ontspannen kunt blijven lezen.

Leestrainingen

Herkent u dit? En wilt u leren hoe u het lezen kunt verbeteren? Dan kunt u één van de onderstaande leestrainingen volgen. De trainingen zijn door Bartiméus en Koninklijke Visio ontwikkeld. Het doel van deze leestrainingen is dat de gezichtsvelduitval geen belemmering meer vormt bij het lezen, zodat u weer kunt lezen wat u graag las, zoals de krant of een boek.

Vistra leestraining

Bij de Vistra leestraining leert u bij het lezen uw oogbewegingen aan te passen aan uw gezichtsvelduitval, waardoor u beter kunt doorlezen en geen woorden meer overslaat. Via het oefenen met woorden, zinnen en teksten raakt u geleidelijk aan vertrouwd met de nieuwe manier van kijken. Deze training duurt gemiddeld tien sessies, waarbij u één keer per week naar Bartiméus komt.

Geroteerd Lezen leestraining 

Bij de Geroteerd Lezen leestraining leert u lezen in een andere tekstrichting, zoals diagonaal of verticaal. De precieze richting van de tekst wordt samen met u uitgezocht en past bij uw specifieke gezichtsvelduitval. Op die manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van wat u nog kunt zien. De Geroteerd Lezen leestraining duurt gemiddeld vijf sessies, waarbij u één keer per week naar Bartiméus komt.

Aanmelden voor een leestraining

Als cliënt van Bartiméus kunt u één van bovenstaande trainingen volgen. Om u als cliënt aan te melden, is een verwijzing van een medisch specialist nodig. Bent u ooit al cliënt bij Bartiméus geweest, dan volstaat een verwijzing van uw huisarts.

Lees hoe u cliënt wordt van Bartiméus

Voorafgaand aan de training doen we eerst onderzoek: wat is de beperking van het centrale gezichtsveld precies en wat wilt u uit de training halen? Vervolgens gaan we aan de slag met de Vistra leestraining of de Geroteerd Lezen leestraining.

De kosten voor de training worden betaald door uw zorgverzekering en tellen mee voor uw eigen risico.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze leestrainingen? Neem gerust contact met ons op.

Onderzoek naar de leestrainingen

Bartiméus doet samen met Koninklijke Visio en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar de leestrainingen Vistra en Geroteerd Lezen.

Over het onderzoek

In het project "Leestraining bij Hemianopsie" wordt de effectiviteit van twee leestrainingen onderzocht: Vistra en Geroteerd lezen.

Opzet

De opzet van het onderzoek maakt het mogelijk het effect van deze trainingen ten opzichte van een controlegroep te meten, maar ook het effect van de trainingen onderling te vergelijken. Ook zal het onderzoek meer inzicht geven in de leesstrategieën van mensen met hemianopsie. Met behulp van een follow-up meting na een aantal maanden wordt onderzocht of eventuele effecten blijvend van aard zijn.

Resultaat

Het project resulteert uiteindelijk in onderbouwde kennis over de effectiviteit van twee leestrainingen voor mensen met hemianopsie. Het doel is dat mensen met hemianopsie makkelijker kunnen lezen, met behulp van een training die bij hen past.

  • Promovendus: Sarah Tol, s.tol@rug.nl
  • Projectleider: Gera de Haan, geradehaan@visio.org
  • Volledige titel: “Compensatoire saccadische leestraining voor mensen met homonieme hemianopsie – een randomised controlled trial”
  • ZonMw-InZicht: 60-00635-98-222