Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Overprikkelingsklachten bij NAH

Mensen met een visueel overprikkeld brein vinden kijken vermoeiend en willen vaak hun ogen dicht doen of het licht dimmen. Ze kunnen de informatie die via de ogen binnenkomt niet goed verwerken en de prikkels hopen zich op in hun brein. Dit heeft natuurlijk veel impact op hun dagelijks functioneren.

Over visuele overprikkeling is nog niet veel bekend. Het is moeilijk om de mate van overprikkeling objectief te meten, waardoor het lastig is om er goed onderzoek naar te doen. Bij Bartiméus zien we vaak mensen met overprikkelingsklachten en merken we dat de (h)erkenning van de klachten vaak al prettig is. Je bent dus niet de enige en stelt zich zeker niet aan.

De begeleiding op dit vlak staat nog in de kinderschoenen. We werken nauw samen met de Universiteit van Utrecht om hier meer onderzoek naar te doen. Momenteel kunnen wij in ieder geval mogelijke hulpmiddelen en begeleiding met cliënten bespreken. Daarbij vraagt elke cliënt weer om een individuele aanpak. Voor wat betreft hulpmiddelen kan het gaan om computeraanpassingen, gesproken boeken, aangepaste verlichting in de woonkamer enzovoort. Hulpmiddelen en begeleiding kunnen ervoor zorgen dat iemand beter kan omgaan met de klachten. Echter, het onderliggende probleem wordt er niet mee opgelost.

Wij kunnen je met je klachten soms ook naar andere zorginstellingen doorverwijzen. Zo kan bijvoorbeeld, indien dit nog niet heeft plaatsgevonden, multidisciplinaire revalidatie bij een regulier revalidatiecentrum het advies zijn.

Vragen over visuele overprikkeling na NAH?

Heb je vragen over visuele overprikkeling na NAH? Neem gerust contact met ons op.