Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Verliesverwerking

Als jij of je naaste het zicht (gedeeltelijk) verliest, krijg je te maken met gevoelens van verlies of rouw. Vaak gaan die nooit helemaal voorbij. Anders dan veel mensen denken, kan het verdriet ook na jaren nog regelmatig opspelen. Aandacht voor deze rouw, en ook beseffen dat het verlies veel energie kost, helpt bij het verwerken van het verlies.

Elke keer dat je geconfronteerd wordt met iets wat niet (meer) kan of dat veel moeilijker is, kan je emoties over het verlies ervaren. Daarom heet dit ook wel 'levend verlies'. Er is veel onwetendheid hierover, ook in de zorg. Het helpt om te beseffen wat zulk verlies betekent. Of het nu jezelf betreft, iemand uit je omgeving of iemand met wie je als professional te maken hebt.

Begeleiding van Bartiméus bij verliesverwerking

Het verwerken, accepteren en leren omgaan met een beperking heeft tijd nodig. Soms is het goed om daarbij hulp te krijgen. Bij Bartiméus hebben we veel kennis en ervaring om je daarbij te helpen.

Slechtziend of blind zijn of worden heeft grote gevolgen. Niet alleen op praktisch gebied. Verlies van gezichtsvermogen kan je het gevoel geven dat je de grip op je leven even kwijt bent, dat alles wat vanzelfsprekend was, ingewikkeld wordt. Onzekerheid, jezelf niet meer zijn, vermoeidheid en afhankelijkheid kunnen iemand uit evenwicht brengen. Ook voor naasten en direct betrokkenen komt dit hard aan. Het verlies hoeft niet recent te zijn, ook na langere tijd kan de verwerking om aandacht vragen. Bartiméus biedt hulp en steun bij verliesverwerking.

Verwerken, accepteren en omgaan met een visuele beperking

Of iemand nu op volwassen leeftijd zijn of haar zicht geheel of gedeeltelijk verliest, opgroeit met slechtziendheid of blindheid of je kind is slechtziend of blind: het raakt het leven in al haar facetten. Ook het verlies van de toekomstverwachting voor je kind als gezond kind of je dromen en verwachtingen voor je eigen leven hakt erin. In iedere levensfase heeft slechtziend of blind zijn of worden impact. De verwerking hiervan kost tijd en energie en is misschien nooit 'af'. Bartiméus kan je helpen het verlies te hanteren. Individueel, samen met een naaste of in groepsverband. 

Wat aan de orde kan komen bij de verwerking:

 • Hanteren van emoties als verdriet, frustratie, onmacht en onzekerheid;
 • Leren omgaan met (on)afhankelijkheid en hulp;
 • Leren kennen van je eigen energiebalans: wat kost energie en wat levert energie op?
 • Inzicht krijgen in het verwerken van verlies, wat dat van je vraagt en hoe je ermee kunt omgaan;
 • Het vinden van nieuwe zingeving en kracht, van een nieuw evenwicht en perspectief.

De professionals bij Bartiméus hebben veel kennis en ervaring op het gebied van visuele beperkingen en kunnen je hierbij helpen. Bartiméus kan je helpen te leren omgaan met wat het verlies voor jou betekent. Je kunt weer grip krijgen op uw leven en het leven met een visuele beperking bij jezelf, je kind of partner opnieuw vormgeven op je eigen manier. Ook leer je bij Bartiméus hoe je jouw kind, partner of ouder kunt helpen en hoe je als naaste het verlies en de gevolgen kunt leren hanteren. 

Vragen of contact

Heb je een vraag over verliesverwerking? Neem gerust contact met ons op!

Uitgelicht

 • Boek: Verlies binnenstebuiten

  Theorie over en ervaring met rouw en verlies van zicht.

  Lees meer Boek: Verlies binnenstebuiten
  Publicatie
 • Ervaringsverhaal: afhankelijkheid

  Hoe zal het zijn als je de dingen in je leven niet meer zelf kunt, als je afhankelijk wordt van anderen? Dat vraagt Evert zich af, hij is ziek en weet dat hij op sommige vlakken afhankelijk van anderen zal worden.

  Lees meer Ervaringsverhaal: afhankelijkheid
  Ervaringsverhaal
 • Iedere keer weer: over levend verlies

  De meeste mensen, inclusief ikzelf tot kort geleden, verwachten dat je ermee leert leven. Je past je leven aan, accepteert het en dan laat je de verwerking van het verlies achter je. Zo is de redenering. Maar zo gaat het niet.

  Lees meer Iedere keer weer: over levend verlies
  Ervaringsverhaal