Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Computers, telefoons & tablets

Smartphones en tabletcomputers bieden allerlei handige programma's voor de ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan navigatie, sociaal contact (app, e-mail) of ontspanning. De toestellen beschikken over functies als vergroting, contrast of spraakassistent waardoor ze ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. 

De smartphones en tabletcomputers bieden veel mogelijkheden voor blinde en slechtziende mensen. Het zijn computers die je makkelijk bij je draagt. Met de juiste instellingen en 'apps' (programma's) kunt u er van alles mee doen: er zijn talloze apps te downloaden met even zo veel handige functies.

De iPhone en iPad van Apple staan bekend om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Voor Android-toestellen zijn er tegenwoordig ook tal van apps en handigheidjes die het een waardevol hulpmiddel maken voor iedereen.

Op de moderne toestellen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van vergroting (de Zoom-functie) en is het mogelijk om kleuren aan te passen of grijstinten in te stellen voor meer contrast. Daarnaast bieden de toestellen spraakinvoer (de dicteerfunctie) en spraakuitvoer; een voice-over spreekt alles uit wat je aanraakt of met gebaren langsgaat, of leest een tekst helemaal voor. 

Weer meedoen dankzij de smartphone

Eliane werd plotseling ernstig slechtziend. Voor haar gevoel kon ze niks meer. Niet meer naar theater, niet meer lezen, schrijven of zelfs bellen. Met persoonlijke begeleiding en diverse technologische hulpmiddelen is dat compleet veranderd.

Lees het verhaal van Eliane
Lees het verhaal van Eliane

Vragen en advies

Bartiméus krijgt regelmatig vragen over het gebruik van computers, laptops, smartphones en tablets. En adviseert hier ook over. We kijken dan welke oplossing het beste past bij jou en je hulpvraag.

  • Ik kan niet meer zien wat er op mijn computerscherm staat. Wat heb ik voor mogelijkheden?
  • Welke mobiele telefoon kun je gebruiken als je slechtziend bent?
  • Welke apps zijn handig als je slechtziend of blind bent?
  • De familie gebruikt WhatsApp omdat het makkelijk is, kan ik dat ook?
  • Hoe kan ik informatie opzoeken op het internet?
  • Ik heb problemen met het lezen van mijn post?

 

Heb je een vraag?

Voor het toepassen in het dagelijks gebruik is het vaak nodig om dit te trainen. Bartiméus kan hierbij helpen en verzorgt ook trainingen computervaardigheden.