Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

5 tips voor toegankelijke uitjes deze zomer

Het is zomer en vakantie en dan wil je natuurlijk leuke dingen gaan doen. Afgelopen maanden ontvingen we diverse tips. In dit artikel 5 verschillende activiteiten. Ze zijn met gids, beeldbeschrijving of voelbare vormen toegankelijk gemaakt voor kinderen en volwassenen die slechtziend of blind zijn.

chinese draak op bloemencorso

Theaterfestival Boulevard

Zaterdag 6 augustus, 16.30 uur: The Show Must Go On. Een vrolijke circusvoorstelling vol acrobatie, humor en live muziek (gitaar). Met audiodescriptie en meet & feel inleiding. Toegang gratis.

Donderdag 11 augustus 20.30 uur: A Tale of Two Cities. Naar het boek van Charles Dickens over de sociale onrust in Londen en Parijs eind achttiende eeuw. Een verhaal over revolutie, liefde en wraak in een prachtige mix van spel en dans. Met audiodescriptie en meet & feel inleiding.  

Informatie en kaarten
dansers

Beelden aan zee: Scheveningen!

Beleef het mee! Museum Beelden aan Zee organiseert op zaterdag 20 augustus, 3 september en 1 oktober rondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Je wordt in een kleine groep rondgeleid langs beelden die je mag aanraken. Met elkaar bekijken/bevoelen we vorm, textuur en mate van abstractie. De rondleidingen zijn mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds
Leuke activiteit om te combineren met een dagje aan het strand of de Scheveningse Pier. De Pier heeft een reling met teksten in braille. Als je braille beheerst kun je zo zelf het uitzicht over het strand en de zee ervaren!

 

Website Museum Beelden aan Zee
beelden aan zee

De gezonde stad?!

In de Middeleeuwen was het bier gezonder dan het drinkwater. Vies en ongezond, dat is het heersende beeld van de stad in vroeger tijden. Er waren besmettelijke ziektes, hygiëne was ver te zoeken en het (kinder) sterftecijfer lag hoog. Het Centraal Museum in Utrecht laat je zien dat je dit beeld flink moet bijstellen. Op de volgende data zijn er rondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Dinsdag 19 juli 13.30 uur, woensdag 27 juli 11.30 uur, woensdag 17 augustus 11.00 uur, woensdag 24 augustus 11.00 uur, vrijdag 26 augustus 11.00 uur en vrijdag 9 september om 14.00 uur. Aan de rondleiding zijn geen extra kosten verbonden. 

Voor meer info en aanmelden: e-mail info@mikxs.nl met je naam, je voorkeursdatum en je telefoonnummer (zodat de organisatie indien nodig contact kan opnemen).

 

Lees meer over deze tentoonstelling
affiche de gezonde stad

Bloemencorso Sint Jansklooster

Op vrijdag 19 augustus is het allereerste bloemencorso met live audiodescriptie. Er is langs de route een speciale tribune met blindentolk van Komt het Zien! en vooraf is er een uitgebreide meet & feel. Het Corso in Sint Jansklooster is een spectaculair evenement waarbij je geniet van schitterende praalwagens, theater en muzikaal vermaak. De grootste eer gaat natuurlijk naar alle wagenbouwers, die al vele maanden bezig zijn met het bouwen van de ultieme ‘Dahliareus’.

Meer info: website Komt het Zien!
reuze rat op bloemencorso

De Efteling: Speelbos Nest!


Ruim een jaar geleden opende de Efteling Speelbos Nest! Zo'n 1200 m2 speelterrein is helemaal toegankelijk gemaakt voor kinderen, ouders en opa's en oma's die niet goed zien of rolstoelafhankelijk zijn. Vol drakentorens, speeltoestellen, glijbaan, een vlonderpad van bijna 80 meter lang en een groot water (snoezel) bed. De toegankelijkheidsexperts van Bartiméus Accessibility hebben onder meer geadviseerd over kleurcontrasten, materialen en voelbare herkenningspunten. Op die manier kan iedereen zich er zelfstandig oriënteren en voortbewegen.

 

 

Speelbos: samenspelen voor iedereen
speelbos efteling

Toegankelijke recreatie

We hopen dat je hier plezier aan beleeft en dat dit bericht je op ideeën brengt. En vooral dat je een heerlijke zomer hebt.

Steeds meer culturele en recreatieve organisaties maken hun aanbod toegankelijk voor mensen met een beperking. Bartiméus Fonds is een van de sponsors van de Community Toegankelijke recreatie. Deze community helpt ondernemers bij het breed toegankelijk maken van recreatie. Doel is dat in 2030 50 procent van alle dagrecreatiebedrijven voldoet aan de basisvoorwaarden toegankelijkheid.

Lees meer over Community Toegankelijke recreatie