Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Bartiméus maakt alle rollators slim

Floris (75) is al zijn hele leven blind. Sinds een paar jaar gaat het lopen steeds slechter. “Neem toch een rollator” zegt zijn zus Lien. Floris twijfelt. Want met een rollator heeft hij geen handen meer vrij voor zijn taststok. Gelukkig biedt de Slimme Rollator uitkomst.

Fake afbeelding

In Nederland wonen 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn. Hier is ook een grotere groep ouderen bij. Als zij met een rollator gaan lopen, dan ontstaat er soms een probleem rondom de mobiliteit. Eric Velleman is medewerker van Bartiméus en lector aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Hij wil van de rollator geen probleem, maar een oplossing maken.

Waarom de slimme rollator?

Het project Slimme Rollator is in 2020 opgestart door een projectgroep van Bartiméus. Studenten van de HAN hebben voorbereidend onderzoek gedaan. Velleman: 'We zijn zelf op het idee gekomen om met dit project aan de slag te gaan. Maar toen we eenmaal gestart waren, hoorden we om ons heen steeds vaker dat er vragen waren rondom het veilig lopen en voorkomen van vallen door ouderen. Ons idee voldoet blijkbaar aan een behoefte.'

Een rollator ondersteunt de gebruiker bij het lopen. Voor de Slimme Rollator is daarnaast het doel om de taststok te vervangen voor het vinden van de weg. Sensoren in de rollator detecteren of er obstakels zijn. Via de handvatten wordt met trilsignalen doorgegeven of het obstakel zich links, rechts of recht vooruit bevindt. De sensoren op de Slimme Rollator kun je zo instellen dat er rekening wordt gehouden met de loopsnelheid. Ook kunnen de sensoren diepte zien, zoals een trapgat, en de gebruiker dan waarschuwen. Velleman en zijn projectgroep werken nog aan een sensor die ook kan waarschuwen als er iets op ooghoogte aankomt.

Niet te duur

Er zijn al veel slimme rollators op de markt geweest, vertelt Velleman. 'Maar die zijn meestal verschrikkelijk duur en daarom niet bereikbaar voor de doelgroep.' De projectgroep van Bartiméus heeft voor zichzelf als voorwaarde meegegeven dat hun Slimme Rollator betaalbaar moet zijn. Daarmee wordt de Slimme Rollator bereikbaar voor iedereen.

Stap voor stap

'De Slimme Rollator kan nu nog niet helpen met het oversteken. Dat is een eventuele volgende stap', aldus Eric Velleman. Nu is ervoor gekozen om te starten met objectdetectie. Velleman: 'We willen steeds één stap tegelijk nemen en daarin succesvol zijn. Dan komen we stap voor stap steeds verder.'

Cliënt in gang met slimme rollator die haar om bank heen leidt
Cliënt met slimme rollator, een paars kastje op de rollator

De Slimme Rollator is een module die je op elke rollator kunt klikken.

Alle rollators slim

Eigenlijk is de Slimme Rollator helemaal geen rollator. Het is een module die op elke willekeurige rollator geklikt kan worden. Zo kunnen alle rollators slim gemaakt worden. Dat is belangrijk, omdat er veel soorten rollators zijn. En sommige mensen hebben rollators die al aangepast zijn. Een flexibele module is dan handiger dan een heel nieuw hulpmiddel.

In 2023 in de winkel?

Twee Slimme Rollators zijn medio oktober getest door gebruikers. Naar aanleiding van hun reacties volgt nog een aanpassingsronde. Eind november moet de eerste definitieve versie van de Slimme Rollator klaar zijn.

Bartiméus is nog op zoek naar een partij die de module voor de Slimme Rollator in productie wil nemen. In 2023 gaan we verder met het uitbreiden en testen van aanvullende modules. Eric Velleman verwacht dat de basismodule daarna te koop is.

Vragen over de Slimme Rollator?

Heb je vragen over de Slimmer Rollator? Mail ze aan Sanne van Oordt, projectleider Slimme Rollator.

Neem contact op