We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Floris (75) is al zijn hele leven blind. Sinds een paar jaar gaat het lopen steeds slechter. “Neem toch een rollator” zegt zijn zus Lien. Floris twijfelt. Want met een rollator heeft hij geen handen meer vrij voor zijn taststok. Gelukkig biedt de Slimme Rollator uitkomst.
In Nederland wonen 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn. Hier is ook een grotere groep ouderen bij. Als zij met een rollator gaan lopen, dan ontstaat er soms een probleem rondom de mobiliteit. Eric Velleman is medewerker van Bartiméus en lector aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Hij wil van de rollator geen probleem, maar een oplossing maken.
Het project Slimme Rollator is in 2020 opgestart door een projectgroep van Bartiméus. Studenten van de HAN hebben voorbereidend onderzoek gedaan. Velleman: 'We zijn zelf op het idee gekomen om met dit project aan de slag te gaan. Maar toen we eenmaal gestart waren, hoorden we om ons heen steeds vaker dat er vragen waren rondom het veilig lopen en voorkomen van vallen door ouderen. Ons idee voldoet blijkbaar aan een behoefte.'
Een rollator ondersteunt de gebruiker bij het lopen. Voor de Slimme Rollator is daarnaast het doel om de taststok te vervangen voor het vinden van de weg. Sensoren in de rollator detecteren of er obstakels zijn. Via de handvatten wordt met trilsignalen doorgegeven of het obstakel zich links, rechts of recht vooruit bevindt. De sensoren op de Slimme Rollator kun je zo instellen dat er rekening wordt gehouden met de loopsnelheid. Ook kunnen de sensoren diepte zien, zoals een trapgat, en de gebruiker dan waarschuwen. Velleman en zijn projectgroep werken nog aan een sensor die ook kan waarschuwen als er iets op ooghoogte aankomt.
Er zijn al veel slimme rollators op de markt geweest, vertelt Velleman. 'Maar die zijn meestal verschrikkelijk duur en daarom niet bereikbaar voor de doelgroep.' De projectgroep van Bartiméus heeft voor zichzelf als voorwaarde meegegeven dat hun Slimme Rollator betaalbaar moet zijn. Daarmee wordt de Slimme Rollator bereikbaar voor iedereen.
'De Slimme Rollator kan nu nog niet helpen met het oversteken. Dat is een eventuele volgende stap', aldus Eric Velleman. Nu is ervoor gekozen om te starten met objectdetectie. Velleman: 'We willen steeds één stap tegelijk nemen en daarin succesvol zijn. Dan komen we stap voor stap steeds verder.'
De Slimme Rollator is een module die je op elke rollator kunt klikken.
Eigenlijk is de Slimme Rollator helemaal geen rollator. Het is een module die op elke willekeurige rollator geklikt kan worden. Zo kunnen alle rollators slim gemaakt worden. Dat is belangrijk, omdat er veel soorten rollators zijn. En sommige mensen hebben rollators die al aangepast zijn. Een flexibele module is dan handiger dan een heel nieuw hulpmiddel.
Het ontwikkelen van een innovatie als de Slimme Rollator is een proces dat tijd kost. Testen, aanpassen, testen en weer aanpassen… Daarnaast moet er ook een partij gevonden worden die het product in productie wil nemen en op de markt kan introduceren. Ook dat vergt tijd. We kunnen daardoor nog geen exacte prognose geven van de datum waarop de Slimmer Rollator daadwerkelijk te koop is.