Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Blindentribune bij Willem II dankzij cliënt en begeleider van Bartiméus

De blindentribune van voetbalclub Willem II is zondag officieel geopend tijdens de topper tegen Feyenoord. Vol spanning zat John van Schijndel erbij. Al 30 jaar trouw fan van de Tilburgse club, is John één van de eregasten.

John van Schijndel bij voetbalwedstrijd

Toen zijn zicht een paar jaar geleden zo achteruit was gegaan dat hij vrijwel niks meer kon zien, stapte hij met zijn begeleider van Bartiméus naar de club.

‘Willem II omarmde het idee van een blindentribune’, vertelt José Visser, ambulant begeleider en mobiliteitstrainer bij Bartiméus. ‘We hebben een paar gesprekken gehad met de club, heel plezierig. John en ik kennen elkaar al jaren. De vaardigheid om zo veel mogelijk zelfstandig overal naar toe te kunnen, is voor John ontzettend belangrijk. Naar het stadion bijvoorbeeld. De weg er naartoe, maar ook naar zijn plek op de tribune.’ John: ‘Ik zag enorm op tegen het gebruik van de taststok, maar het was echt nodig om ergens te kunnen komen. Ik heb veel moeten oefenen en het is gelukt! José heeft me daar enorm bij geholpen.’   

John kon dus zelfstandig naar zijn plek op de tribune bij Willem II, maar door de retinitis pigmentosa (aandoening netvlies) zag hij op een gegeven moment niets meer van wat er gebeurt op het veld. 

Voetbal is voor iedereen

Onder het motto ‘voetbal is voor iedereen’ realiseerde de club in het Koning Willem II stadion alles wat nodig is voor fans met een visuele beperking. John kan de acties op het veld nu live volgen met behulp van audio en een ‘blindentolk’, een speciale verslaggever ter plaatse. ‘Dat is zo veel meer dan een verslag op de radio thuis', vindt John. ‘Hier ervaar je de sfeer in het stadion en de gezelligheid van de supporters onderling. Ik wil gewoon bij mijn club zijn.’  

Stadion Willem II

Dat is zo veel meer dan een verslag op de radio thuis

Hup, Willem II!

Zondag tegen Feijenoord moedigt hij de ‘Tricolores’ weer aan, met de rood-wit-blauwe clubsjaal om zijn nek zoals bij alle wedstrijden. Het clublied zingt hij uit volle borst mee. ‘Hup, Willem II, stoere kerels trots van het voetballand!'

Voor de gelegenheid is José zondag ook uitgenodigd op de blindentribune. John en José zitten er onder meer met fans die aangesloten zijn bij de Oogvereniging.

‘Geweldig om hierbij te mogen zijn en John zo zien te genieten. Ik hoop zo dat alle voetbalfans dit zo kunnen meebeleven!’ Helaas voor John, José en de andere thuisfans is Feyenoord dit keer iets te sterk: 0-4. Maar er zijn nog zeker 16 thuiswedstreden dit seizoen, dus John is nog lang niet uitgesupporterd!

John en Jose op de tribune van Willem II

Toegankelijke samenleving voor iedereen

Bartiméus zet zich in voor een samenleving die toegankelijk is voor iedereen. Dat betekent enerzijds begeleiding van mensen met een visuele beperking in hun zelfstandigheid, mobiliteit en participatie. Anderzijds bieden we advies van onze experts voor het toegankelijk maken van openbare locaties, gebouwen (zaken als inrichting) én virtuele kanalen (websites en apps) van bedrijven en organisaties.

Weten wat Bartiméus voor jou of jouw bedrijf kan betekenen?