Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Genieten van luisterboeken

Als je moeite hebt met het lezen van kleine letters, dan zijn luisterboeken een uitkomst! Ook is het heerlijk om naar een boek te kunnen luisteren terwijl je het huishouden doet, op de bus wacht of je hobby uitoefent.

Meisje met koptelefoon

Tegenwoordig zijn de meeste bekende boeken ook als luisterboek beschikbaar. Je hoeft dus niets meer te missen. Er zijn luisterboeken voor jong en oud.

Maar hoe luister je naar een luisterboek? En hoe kan je de mooiste luisterboeken vinden? In dit artikel vind je meer informatie.

Manieren van luisteren

De meeste luisterboeken worden geluisterd via streaming op een smartphone of tablet. Dat betekent dat je het boek direct via het internet beluistert. Vaak kan je het geluidsbestand ook downloaden, zodat je later kan luisteren als offline bent. De aanbieders van luisterboeken hebben vaak een eigen app waarmee het streamen niet moeilijk is. 

Soms worden luisterboeken ook nog op cd aangeboden. Je krijgt dan vaak een boekje met meerdere cd's in die je met een cd-speler kunt afspelen.

Luisterboeken vinden

Er zijn verschillende manieren om luisterboeken te vinden. Je kan een abonnement afsluiten bij een bibliotheek voor audioboeken of luisterboeken kopen op CD. Hieronder staan de mogelijkheden:

Passend Lezen

Passend Lezen is exclusief voor mensen met een leesbeperking. Zij kunnen tegen een vriendelijk jaartarief van € 30,- (onder de 18 zelfs gratis) lid worden en kiezen uit meer dan 80.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Aanvullend zijn er ruim 18.000 brailleboeken verkrijgbaar. Er zijn luisterboeken die gestreamd kunnen worden en boeken die beschikbaar zijn op Daisy-cd.

Storytel

Op Storytel kan je voor een vast bedrag per maand zoveel audioboeken luisteren als je wil. Ze hebben er 250.000. Luisteren kan door middel van streaming (afspelen via internet) en desgewenst downloaden. De dienst werkt met een eigen app voor mobiele apparaten. De app is geschikt voor zowel Android als iOS. De dienst kost € 11,99 per 30 dagen.

Bookchoice

Bookchoice is een dienst voor luisterboeken en e-books. Elke maand kiest Bookchoice acht bestsellers of nieuw uitgekomen boeken uit voor haar gebruikers. De boeken komen uit verschillende genres. Gebruikers kiezen zelf of ze een boek als e-boek of als luisterboek downloaden. Een Bookchoice-account is te gebruiken via de website of via een app voor Android als iOS. De kosten zijn € 3,99 per maand.

Luisterboeken lenen via de bieb

Bij De Bibliotheek kan je audioboeken lenen via de app LuisterBieb (Android als iOS). Hierin is een klein aantal luisterboeken gratis voor iedereen te gebruiken. Om hier gebruik van de maken download je de app en maak je een account aan. Wie lid is van De Bibliotheek kan alle luisterboeken lenen.

Audioboeken los kopen

Net als papieren boeken zijn ook luisterboeken bij de boekhandel te koop. Bijvoorbeeld bij Libris. Je kan soms kiezen tussen een luisterboek op cd of een boek als geluidsbestand om te downloaden. Een luisterboek kost meestal tussen de € 10,- en € 20,-. Bij de iTunes Store en de Google Play Store zijn ook audioboeken te koop, maar die zijn meestal in het Engels.

De online luisterboekenwinkel Luisterrijk.nl heeft meer dan zevenduizend Nederlandstalige audioboeken. Ze hebben ook complete cursussen. Een luisterboek kost hier tussen de € 1 en € 20. Je koopt de boeken als geluidsbestand dat je via een mediaspeler kunt beluisteren of via de Luisterrijk-app (Android als iOS).

Gratis luisterboeken

Hier en daar zijn er ook gratis audioboeken te vinden. Dit zijn vaak oude boeken waarvan het auteursrecht is verlopen, maar soms zijn er ook echte klassiekers of juist moderne boeken te vinden. Een gratis luisterboek is een goede manier om te ontdekken of deze manier van 'lezen' überhaupt iets voor u is.

Kijk bijvoorbeeld op YouTube en zoek op ‘luisterboek’, ‘audioboek’, ‘gratis luisterboek’ of ‘luisterboek Nederlands’ om gratis boeken te vinden. U kunt de audiobestanden van YouTube niet downloaden, dus ze zijn alleen via de website of app van YouTube te beluisteren.

Ook op Spotify kan je op deze manier op zoek gaan naar gratis luisterboeken.

LibriVox verzamelt audioboeken in heel veel talen. In het Nederlands zijn zo’n 280 boeken gratis beschikbaar, ingesproken door vrijwilligers. Dit zijn veelal oude boeken, maar dus wel gratis te beluisteren.

Podcasts

Als je graag naar luisterboeken luistert, dan wordt je misschien ook blij van podcasts. Een podcast is een audiobestand op internet, dat je direct kunt beluisteren of downloaden. Het kan een muziekprogramma zijn, maar ook nieuws, een lezing, een hoorspel, filosofie, misdaad of een gesproken boek. Het is ook mogelijk om je erop te abonneren: nieuwe uitzendingen worden dan automatisch opgehaald.