We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Bartiméus helpt de zelfstandigheid en kwaliteit van leven van haar cliënten te bevorderen door de inzet van technologie, innovatie en hulpmiddelen. Zo werken we al twee jaar aan de implementatie van Google Home in onze woningen. Een project dat kansen biedt, maar ook uitdagingen geeft.
Samen met Maaike Meerlo, innovator bij Bartiméus FabLab en projectleider van Google Home, kijken we terug.
Cliënten met een visuele- en verstandelijke beperking hebben doorgaans veel hulp nodig bij dagelijkse bezigheden en kunnen daarom veel baat hebben van technologische oplossingen. Maaike: “Vanuit het FabLab volgen we de technologische ontwikkelingen in de markt en kijken we welke toepassingen geschikt zijn voor onze cliënten. Sommige producten hebben eerst een aanpassing nodig. Bij Google Home hoefden we alleen te testen of onze cliënten ermee om konden gaan”. Tijdens een inloopmiddag voor bewoners wordt het apparaat uitgeprobeerd en met succes. De bewoners zijn enthousiast. Er wordt een projectaanvraag ingediend bij het Bartiméus Fonds en het project kan beginnen.
Als ze op zoek gaan naar testwoningen komen ze al snel de eerste uitdaging tegen. Maaike: “Het netwerk was te goed beveiligd voor het gebruik van ‘Smart Home’ apparaten. We konden gelukkig een testnetwerk krijgen om Google Home uit te kunnen proberen”. De pilot bij de twee woningen is een groot succes! Ze willen Google Home dan ook graag verder implementeren, als de volgende uitdaging zich alweer aandient. In Doorn zijn alle woningen aangesloten op één netwerk. Maaike: “We hebben eerst in samenwerking met de afeling ICT voor elke woning een thuisnetwerk geregeld”.
Als uiteindelijk alle problemen met het netwerk zijn opgelost krijgen ze te maken met misschien wel de grootste uitdaging van dit project: het veiligstellen van de privacy van de cliënten. Maaike: “We hadden de deskundigheid hiervoor niet in huis en hebben samen met externe partijen de risico’s in kaart gebracht”. Een tijdrovende klus. Als de Raad van Bestuur akkoord gaat met de minimale risico’s kan de opschaling pas echt beginnen.
Die terechte bezorgdheid hebben we weg kunnen nemen door heldere uitleg te geven. We hebben goed over de privacy nagedacht.
Maaike: “We vroegen onze cliënten in Doorn, Driebergen en Zeist wie interesse had in Google Home. Dat nieuws ging als een lopend vuurtje over het terrein”. De begeleiders maken zich zorgen over de privacy en zijn daarom eerst terughoudend. Maaike: “Die terechte bezorgdheid hebben we weg kunnen nemen door heldere uitleg te geven. We hebben goed over de privacy nagedacht. Zo gebruiken we anonieme accounts en bij het installeren geven we de bewoners tips over waar ze op moeten letten als het gaat om privacygevoelige informatie. Voor de begeleiders is er ondersteunend materiaal ontwikkeld in de vorm van een informatiegids en een interne kennis-website”.
Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de donateurs van het Bartiméus Fonds.