Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Indoor navigatie-app eZwayZ wint Computable Award

De indoor navigatie-app eZwayZ heeft op 5 oktober de Computable Award 2022 voor het meest innovatieve partnerproject gewonnen. De app is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar is bruikbaar voor iedereen die hulp kan gebruiken bij het vinden van de weg in een publiek gebouw.

Bart van Heijningen, eigenaar Atsence, Marjolein van den Broek, testgebruiker van eZwayZ, en Julianne Meijers, voorzitter raad van bestuur Bartiméus, namen de prijs in ontvangst

Ruim 70% van de mensen met een visuele beperking heeft problemen met oriëntatie en mobiliteit in openbare gebouwen. Een indoor navigatie-app kan hen helpen beter de weg te vinden op plekken als ziekenhuizen, het openbaar vervoer, gemeentehuizen, overdekte winkelcentra, musea en onderwijsinstellingen, zo blijkt uit onderzoek. Met de smartphone-app eZwayZ maken Bartiméus en Atsence dit nu daadwerkelijk mogelijk.

Projectleider Sanne van Oordt: “We zijn ontzettend blij met het winnen van deze prijs. Een app als eZwayZ kan de toegankelijkheid van de openbare ruimte in Nederland naar een hoger niveau tillen. Aan de vele publieke stemmen die we kregen, zien we dat veel mensen hier behoefte aan hebben en in dit project geloven. We willen iedereen die gestemd heeft dan ook enorm bedanken voor de steun.”

Bart van Heijningen van eZwayZ:  "Deze partnerprijs is een blijk van waardering en een motivatie voor iedereen die er aan heeft meegewerkt! De volgende stap is om de app voor onze eZwayZ-gebruikers in zoveel mogelijk gebouwen beschikbaar te stellen. Dit willen we samen doen met de eigenaren en beheerders van gebouwen die toegankelijkheid belangrijk vinden.

Zo compleet mogelijk

Ieder jaar reikt het vakblad Computable in twintig categorieën een award uit voor het meest innovatieve ICT-project. Bartiméus werd samen met softwareontwikkelaar Atsence en de gemeente Arnhem genomineerd voor de innovatie eZwayZ: een app die ontwikkeld wordt met steun van de AFAS Foundation en het Bartiméus Fonds. Het doel is om zoveel mogelijk openbare gebouwen en ruimtes in Nederland aan de app toe te voegen en toegankelijk te maken. Hoe completer de app, hoe bruikbaarder. Ook voor mensen zonder visuele beperking kan eZwayZ de toegankelijkheid van publieke gebouwen helpen vergroten.

Alle publieke gebouwen toegankelijk

Voor publieke gebouwen is de komst van de eZwayZ-app een laagdrempelige kans om toegankelijk te worden. Extra infrastructuur als beacons of tracking technologie is niet nodig. Met een 3D-model van het gebouw is het online te beheren.

De app is al succesvol getest op pilotlocaties: station Arnhem Centraal en het Rijksmuseum in Amsterdam, het Beatrixgebouw en het Diakonessenhuis in Utrecht en verschillende locaties van Siemens in Duitsland.  Ook andere publieke gebouwen in Nederland worden nu uitgenodigd zich aan te melden bij indoornavigatie@bartimeus.nl. Het doel is uiteindelijk dat de app op zoveel mogelijk locaties kan werken. Zo maken we Nederland samen zo toegankelijk mogelijk.

Bezoek onze eZwayZ-pagina