We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Van maandag 2 tot en met woensdag 4 juni vindt de “Tactile Reading & Graphics Conference 2025” (TR25) plaats in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam. Hét internationale congres op het gebied van “voelbaar lezen” voor (onderwijs)professionals en mensen met een visuele beperking.
Meer dan 500 professionals uit 25 landen en alle werelddelen komen hier samen. Het is de eerste keer dat dit congres in Nederland plaatsvindt. En Bartiméus is een van de mede-organisatoren.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent de conferentie op maandagochtend 2 juni. Prinses Laurentien woont de plenaire opening bij en gaat in gesprek over het belang van toegankelijke informatie zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. Aansluitend spreekt zij met ervaringsdeskundigen en bestuurders over braille en andere vormen van voelbaar lezen.
Deze derde editie van de Tactile Reading & Graphics Conference wordt georganiseerd door Bartiméus, Koninklijke Visio, Dedicon, CBB en Passend Lezen, vijf Nederlandse expertise-organisaties die zich richten op mensen met een visuele beperking. De conferentie gaat in op alle aspecten van voelbaar of tactiel lezen. Van braille lezen, tot tactiele afbeeldingen, tekeningen en 3D-modellen.
Extra bijzonder is dat het brailleschrift dit jaar zijn 200-jarige bestaan viert. Naast nieuwe technologieën als spraaktechnologie en schermlezers blijft braille relevant. Met braille en toepassingen als een brailleleesregel kunnen gebruikers lezen en schrijven in hun eigen tempo, grammatica en spelling begrijpen en informatie discreet verwerken.
Standaarden afstemmen, technologische vernieuwingen toegankelijk maken en concrete stappen zetten in de ontwikkeling van tactiele oplossingen voor mensen met een visuele beperking.
Marcel Janssen, lid van de stuurgroep van de Tactile Reading & Graphics Conference 2025 en directeur Onderwijs bij Koninklijke Visio: “Doel van deze conferentie is om mensen internationaal met elkaar in contact te brengen en kennis te delen. Zo kunnen we standaarden afstemmen, technologische vernieuwingen toegankelijk maken en concrete stappen zetten in de ontwikkeling van tactiele oplossingen voor mensen met een visuele beperking, in Nederland en wereldwijd.”
“Op nationaal niveau is innovatie in braille en andere tactiele oplossingen vaak lastig, omdat het om een relatief kleine doelgroep gaat en er maar weinig aanbieders zijn. Hierdoor is er beperkte uitwisseling van kennis en ervaring binnen één land. Juist daarom is internationale samenwerking cruciaal. We zijn er dan ook trots op dat we deze conferentie, dankzij de samenwerking van meerdere expertise-organisaties, naar Nederland hebben kunnen halen.”
Tijdens de conferentie staat toegankelijkheid centraal. Fysieke toegankelijkheid van het Muziekgebouw, maar ook toegankelijke vormen van informatie delen. De veel gebruikte “posterpresentaties” zijn dan ook not done.
Lianne Noteboom, projectleider van de Tactile Reading & Graphics Conference 2025: “Het congres is bestemd voor iedereen, inclusief mensen met een visuele beperking. Daarom hebben wij gezocht naar nieuwe presentatievormen en hebben wij de “Show & Tell” ontwikkeld; een plek waar kennis wordt gedeeld aan de hand van een tastbaar object.”
Het congres biedt toegankelijke kunst, audio in plaats van video en alle presentaties worden voorafgaand gedeeld, zodat deelnemers zich goed kunnen voorbereiden en inlezen.
Deelnemers ontvangen een naambadge met hun naam in braille en een NFC tag. Door een smartphone tegen de tag aan te houden, hoort de gebruiker direct audio. Op deze manier hebben deelnemers de hele dag toegang tot informatie in gesproken vorm, zoals het laatste nieuws van de conferentiedag.
Deelnemers die live verslaglegging van de conferentie willen, kunnen een beroep doen op audiodescriptie. Via een koptelefoon ontvangt de deelnemer live de beeldbeschrijving van de aanwezige blindentolk om zo niets te hoeven missen.
Deze conferentie is mede mogelijk gemaakt door tientallen nationale en internationale sponsoren. Deze brede ondersteuning geeft aan dat er een groot maatschappelijk draagvlak is voor dit onderwerp. De gezamenlijke droom én opdracht om kennis te halen, te delen en te borgen komt hiermee uit.
Een overzicht van alle sponsoren is te vinden op de website van TR25: Feel Connected. Support us! | Tactile Reading & Graphics 2025
Het TR25-congres is volledig uitverkocht. Aanmelden is daarom niet meer mogelijk!
Een selectie van enkele ‘parels’ uit het complete programma van de Tactile Reading & Graphics Conference 2025:
Keynote, maandag 2 juni, 9.00 – 10.30 uur
Keynote sprekers Prof. Dr Markus Lang en Jonathan Mosen nemen de deelnemers tijdens hun presentatie mee in "200 jaar braille". Dit jaar bestaat het brailleschrift precies 200 jaar. Een belangrijke mijlpaal en een goed moment om te vieren, te overdenken en naar de toekomst te kijken. Welke lessen leren we van de uitvinding braille als het gaat over zelfbeschikking van blinde mensen én de beste manier om toegankelijke technologie te ontwikkelen?
En wat is de toekomst van braille?
Closing session, maandag 2 juni, 16.30 - 17.30 uur
Het Rijksmuseum is het grootste museum in Nederland dat gewijd is aan kunst en geschiedenis. Aan de frontlinie van het toegankelijk maken van deze instelling staat Cathelijne Denekamp, Manager Toegankelijkheid & Inclusie, die zich inzet om ervoor te zorgen dat alle bezoekers en medewerkers het museum op gelijke voet kunnen ervaren, zich welkom voelen en erkend worden.
Table Talk, maandag 2 juni, 11.00 - 11.45 uur
Phia Damsma woont en werkt inmiddels vele jaren in Australië. Ze komt oorspronkelijk uit Nederland en is medeoprichter van Sonokids. Phia ontwikkelt toegankelijke spellen en apps voor mensen met een visuele beperking. Ze werkt samen met diverse organisaties voor mensen met een visuele beperking in de Zuidelijke Stille Oceaan en was nauw betrokken bij de organisatie van de SPEVI 2025-conferentie. Als echte innovator integreert Phia geluidsweergaves in apps, waardoor deze beter toegankelijk worden voor brailleleerlingen.
Mondelinge presentatie, dinsdag 3 juni, 11.00 - 11.25 uur
Dr. Emily White, voorzitter van ICEVI Pacific, onderzoeker aan de Universiteit van Melbourne en gekwalificeerd docent voor mensen met een visuele beperking, zet zich in voor inclusief onderwijs. Haar huidige onderzoek naar braillegeletterdheid biedt waardevolle nieuwe inzichten in het ontwikkelingsproces van leren lezen en schrijven in braille.