Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Kom, we gaan beeld spieken

Vandaag lanceert scribit.pro de nieuwe podcastreeks 'Beeldspieker'. Het is de aftrap van een serie podcasts, voor écht iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur.

Beeldspieken, handen bij een oor

Per aflevering neemt podcastmaker Ferry Molenaar een kunstwerk van een museum onder de loep. Ferry is blind. Hij stelt de juiste vragen om, ondanks dat hij niet kan zien, een goed beeld van het kunstwerk te krijgen. De luisteraars ervaren dat er meer is dan kijken naar kunst. Zij ontvangen extra’s en achtergrondinformatie waar zij normaliter geen toegang tot hebben. Scribit Pro zorgt voor audio, een vertaling in gebarentaal en een transcript via www.beeldspieker.nl. Zo onderschrijft zij het belang van beeldbeschrijving en is een inclusieve wereld een stapje dichterbij!

Toegankelijk voor iedereen

Een ‘inkijkje in kunst’ voor iedereen? Ja, voor alle kunst- en cultuurliefhebbers die kunnen horen en zien, maar juist ook voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor mensen die slechtziend of blind zijn is de podcast geschikt omdat er beschreven wordt wat het kunstwerk inhoudt. Mensen die slechthorend of doof zijn, kunnen de informatie tot zich nemen via het kijken van gebarentaal of via het lezen van een transcript. De ‘luisteraar’ spiekt dus mee met de kunstenaar of dat nu via audio, gebarentaal of een transcript is! In een leuk gesprek komt hij/zij meer te weten over de bedoeling van de kunstenaar en zijn/haar achterliggende gedachten.

Escher in het Paleis

In de eerste twee afleveringen gaat Ferry in gesprek met Erik Kersten van Escher in het Paleis in Den Haag. Zij bespreken de optische illusies van M.C. Escher: De houtsneden ‘Relativiteit’ en ‘Ringslangen’.

Escher schilderij - Ringslangen

Te beluisteren via

De Podcast is te beluisteren via beeldspieker.nl, Spotify, Apple podcast en Google podcast. Ook de gebarentaal en het transcript zijn te vinden op de website. Elke week komen er een nieuwe afleveringen beschikbaar. De podcast is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds.