Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Met goed licht, de juiste aanpassingen en slimme trucjes doet Huub alles zelf in huis

Lekker op zichzelf in een fijn appartement. Huub (25 jaar en slechtziend) heeft het goed voor elkaar. Dankzij goede verlichting, een geschikte kookplaat en verschillende handigheidjes doet hij zelf het huishouden. Stofzuigen, de was doen, koken, Huub draait er zijn hand niet voor om.

Lamp boven bank

Verlichting

Voor de meeste slechtzienden is goede verlichting essentieel. En wat goede verlichting is, is ook voor elke slechtziende weer verschillend. Toen Huub in zijn appartement kwam wonen, merkte hij dat er te weinig licht voor hem was. Omdat hij Bartiméus al kende, was het voor Huub gemakkelijk om weer contact op te nemen en zijn verlichtingsvraag voor te leggen.

Maaike Swennenhuis is verlichtingsadviseur bij Bartiméus. Zij vertelt: “Het verbeteren van de verlichting voor een cliënt betekent niet alleen het indraaien van een fellere lamp. Vele factoren spelen een rol. De kleur van het licht, of het direct of indirect licht is en dus ook de sterkte van het licht. Maar ook de activiteiten die iemand bij dat licht wil kunnen uitvoeren. Bij Bartiméus doen we goed onderzoek naar de verlichtingsbehoefte en vragen van de cliënt. We weten waar we rekening mee moeten houden om iemand met behulp van goed licht optimaal te kunnen laten waarnemen.”

Kookplaat

Voor Huub is er LED-verlichting geadviseerd met een dimfunctie. Deze verlichting, die in elke kamer aanwezig is, geeft een hoog verlichtingsniveau als deze voluit aan staat. Huub gebruikt deze stand wanneer hij aan het opruimen is, spullen zoekt, zijn was doet of bij het koken. Wanneer hij in de avond onderuit zit op zijn bank en luistert naar een boek, kan de verlichting worden gedimd.

TL-lamp

Contact met Bartiméus

Huub ervaarde het contact en de hulp van Bartiméus als zeer prettig. Hij hoefde niet lang te wachten en adviseur Maaike dacht goed met hem mee over zijn lichtbehoefte en de mogelijkheden. Huub heeft in het verleden al veel onderzoeken met betrekking tot zijn zicht gehad en Bartiméus kent zijn situatie door en door. Daarom was het bij hem nu niet nodig om eerst onderzoek te doen in een lichtlab of een lichtbelevingsruimte bij Bartiméus, maar kon het gesprek over de benodigde aanpassingen gewoon thuis plaatsvinden.

Huub vond het fijn dat Bartiméus ook heeft bemiddeld bij het aansluiten van de verlichting. Eigenlijk had hij daar zelf geen omkijken naar. En om de verlichting in de woning van Huub zo specifiek is, is het vergoed vanuit de Wmo.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wmo is bedoeld om de zelfredzaamheid van mensen te versterken. Vanuit deze wet worden verschillende zaken geregeld, zoals huishoudelijke hulp, regiotaxi, begeleiding, dagbesteding en ook woningaanpassingen. Een aanvraag kan worden ingediend bij de gemeente waar je woont.

Kooktip van Huub

Hardgekookt ei in een eierdopje.
Huub doet praktisch alles zelf in huis. De aangepaste verlichting en zijn aangepaste inductiekookplaat helpen hem daarbij.

Ook past hij een aantal handige trucjes toe. Eén handigheidje vonden we zo inventief, dat we deze tip graag delen.

Ei in de airfryer

Een ei koken in een pan met water kan Huub prima, maar een ei koken in de airfryer vindt hij veel makkelijker. “Het is heel simpel”, vertelt hij. “Je pakt een ei en prikt er een gaatje in met de eierprikker. Vervolgens leg je het ei zonder water in de airfryer en zet je hem op 15 minuten en 120 graden. En daarna heb je supergemakkelijk een heerlijk gekookt eitje.”

Ei

Heb jij ook verlichtingsvragen?

Huub heeft veel plezier van zijn woningaanpassingen. Onder andere het zelf doen van het huishouden is voor hem veel gemakkelijker geworden. Ben jij slechtziend en heb je ook een verlichtingsvraag? 

Neem vrijblijvend contact met ons op om je vraag te bespreken.