Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Nominatie ‘Gewoon Speciaal’ award met bewegingsspel Picoo

Slimme combinatie van gamen en buitenspelen

Bartiméus en spelontwikkelaar Picoo zijn met een gezamenlijk Inclusief Spelen-project genomineerd voor de IPON Awards 2022 in de categorie 'Gewoon Speciaal'. Samen maken we, met steun vanuit het Bartiméus Fonds, bestaande Picoo-spellen geschikt voor kinderen met een visuele beperking.

2 jongens spelen met Picoo

Samen spelen

Spelen en bewegen is voor alle kinderen belangrijk omdat dit zowel de sociale als de lichamelijke ontwikkeling stimuleert. Voor kinderen met een visuele beperking is het vaak een uitdaging om mee te doen met een spel. De visueel georiënteerde wereld leidt al snel tot een achterstand: vooral samenwerking is voor hen vaak lastig. Veruit de grootste groep kinderen met een visuele beperking zit in het reguliere onderwijs en de reguliere kinderopvang. Hoe mooi zou het zijn als kinderen met en zonder (visuele) beperking daar samen spellen kunnen spelen?

Rennen, stilstaan en reageren

Picoo is een slimme combinatie van gamen en ‘ouderwets’ buitenspelen. Een spel waarbij kinderen rennen, stilstaan en op elkaar reageren. We weten dat bewegingsspellen voor kinderen met een visuele beperking een uitdaging zijn. Met het spel Picoo heeft ieder kind een console in de hand. De spellen die je ermee kunt spelen, werken met geluid, lichtsignalen en trillingen. Een sensor meet de afstanden tot andere Picoo’s in het spel. Dit filmpje Picoo laat kinderen lekker buiten tikkertje of verstoppertje spelen - YouTube laat het spelen met Picoo in de praktijk zien. De kinderen in dit filmpje hebben geen visuele beperking, maar het geeft een beeld van hoe het spel werkt.

Uitreiking tijdens de IPON-beurs

De ‘Gewoon Speciaal’-award wordt uitgereikt tijdens de IPON-beurs IPON 2022 - 6 & 7 april 2022 | Jaarbeurs Utrecht IPON 2022 van 6 en 7 april in de Jaarbeurs Utrecht. Dit is een beurs gericht op onderwijsinnovatie en ICT. Op woensdag 6 april na sluiting van de beursvloer wordt op het kennispodium de winnaar bekendgemaakt.

Afbeelding van nominatie IPON awards 2022