Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Onderzoek naar kinderen met CVI

Bent u ouder van een kind met CVI? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek.

Een icoon van een beeldscherm

Bent u ouder van een kind met CVI? Wij nodigen u graag uit om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek door een korte vragenlijst in te vullen (duur: ongeveer 10 minuten).

Cerebral Visual Impairment (CVI) beter opsporen

CVI is de afkorting van Cerebral Visual Impairment. In het Nederlands gebruiken we de term cerebrale visuele stoornissen. Dit zijn stoornissen in de verwerking van visuele informatie.

Zien doe je met je ogen en met je hersenen. Bij het verwerken van- en het betekenis geven aan wat we zien, is een groot deel van de hersenen betrokken. Verwerking van visuele informatie gebeurt in je hersenen door de verschillende visuele functies.

Bij kinderen met CVI gaat er iets mis in één of meer van deze functies. Dit kan leiden tot beperkingen in activiteiten en problemen in het meedoen in het dagelijks leven. 
CVI is soms lastig te herkennen, omdat het gedrag van deze kinderen kan lijken op dat van kinderen met bijvoorbeeld ADHD, dyslexie, autisme of DCD.

Hèt kind met CVI bestaat niet

Kinderen met CVI kunnen veel hinder ondervinden doordat hun problematiek vaak moeilijk te herkennen en te begrijpen is. Hèt kind met CVI bestaat niet. De problemen met het kijken en de verwerking van de visuele informatie zijn niet voor alle kinderen met CVI hetzelfde. Dit verschilt per kind en situatie.

Het onderzoek heeft als uiteindelijk doel een nieuwe screeningslijst te ontwikkelen om CVI bij kinderen beter op te sporen. Met dit onderzoek willen we nagaan of de lijst doet wat we graag willen, namelijk:

  • of we kinderen met CVI met deze lijst goed kunnen herkennen;
  • weten welke dagelijkse problemen zij ervaren;
  • en of kinderen met andere diagnoses ook visuele problemen hebben.
Kind met gezicht dicht op tablet

Helpt u mee?

Via onderstaande link komt u direct bij de vragenlijst en ontvangt u eerst een uitgebreide informatiebrief. Voor vragen kunt u contact opnemen met Marinke Hokken via m.hokken@erasmusmc.nl.

Naar de vragenlijst over CVI