Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Programma Bartiméus Week van de Toegankelijkheid 2024

Zichtbaar in Werk - een samenwerkingsverband van Bartiméus, Visio en de Oogvereniging - deelt kennis over Arbeid in de Week van Toegankelijkheid. Vanuit Bartiméus leveren Werkpad en Accessibility daar ook een bijdrage aan, net als de Expertisegroep Arbeid van Kennis Over Zien.

Een ouderwetse typemachine met wit A4 erin met de tekst inclusivity erop

De Week van de Toegankelijkheid (7-12 oktober 2024) is een initiatief van Ieder(in). Dit jaar is het thema een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt? Ieder mens is anders, daar moet je bij het inrichten van een werkplek over nadenken.

Verschillende (expertise)organisaties en samenwerkingsverbanden delen hun kennis en inzichten. Dus werknemers en werkgevers opgelet: je kunt hier je voordeel mee doen. Volg online workshops en webinars, lees een whitepaper boordevol tips, bekijk verhelderende video’s met ervaringsverhalen en beluister podcastafleveringen.

Wat is het programma?

De initiatieven waarbij Bartiméus betrokken is, hebben we op deze webpagina op een rij gezet. Op www.weekvandetoegankelijkheid.nl zijn deze en andere activiteiten te vinden.

Twee vrouwen zitten aan tafel met elkaar te overleggen waarbij 1 van de twee vrouwen in een rolstoel zit.

Workshop LET GOED OP JEZELF

Donderdag 10 oktober om 19.00 uur voor werknemers met vermoeidheidsklachten. Je maakt kennis met Margo van Mispelaar (arbeidsconsulent) en Frank van der Helm (arbeidsdeskundige en trainer). Ze nemen je mee in hoe je goed werk kunt leveren, plezier kunt houden in je werk zonder jezelf en jouw ogen te zwaar te belasten. Wanneer we hard aan het werk zijn, zijn wij geneigd om steeds maar door te blijven gaan. Nog even dit afmaken en nog even dat. Hierdoor kunnen we onszelf voorbijlopen. Hoe blijf je lief voor je ogen en een beetje zorgzaam voor jezelf?

Over Bartiméus Werkpad

Bartiméus Werkpad verzorgt deze online workshop. Experts van Werkpad zetten zich al vele jaren in voor mensen die slechtziend of blind zijn, die specialistische ondersteuning nodig hebben bij het vinden en/of behouden van (ander) werk. Met als doel: duurzame inzetbaarheid.

Webinar INCLUSIEF WERKGEVERSCHAP

Maandag 7 oktober om 13.00 uur voor werkgevers en HR professionals. Expert toegankelijkheid Yvonne Vrijhof en consulent arbeid Diane Massaar praten alle aanwezige professionals bij over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun organisatie toegankelijk is voor iedereen die er werkt of komt werken. Maar waar moet je beginnen? Wat gaat het verschil maken voor jouw werknemers?

Over Expertisegroep Arbeid van Kennis Over Zien

Expertisegroep Arbeid van Kennis Over Zien verzorgt dit webinar. Zij houdt zich bezig met het ontwikkelen van kennis rondom het thema arbeid voor het gaat om mensen met een visuele beperking. Zij bundelen hun kennis en ervaringen en delen die met iedereen die hier belang bij heeft.

Een man werkt op zijn computer aan een bureau met behulp van een braille toetsenbord

Webinar DE DIGITALE KANT: Introductie digitale toegankelijkheid

Donderdag 10 oktober om 13 uur voor iedereen die wil weten wat digitale toegankelijkheid is. Joost Claassen, specialist digitale toegankelijkheid bij Stichting Accessibility vertelt wat jij zélf als professional kunt doen op het gebied van toegankelijkheid.

Workshop FYSIEKE WERKPLEKKEN

Woensdag 9 oktober om 10 uur voor werkgevers. Steven Dekker, adviseur toegankelijkheid, laat je tijdens deze workshop van Accessibility kennis maken met het creëren van een werkplek waar iedereen, ongeacht de behoeften van een persoon, prettig en effectief kan werken. Verschillende onderdelen komen aan bod die bijdragen aan een inclusieve werkomgeving:

  • Bricks: De fysieke, gebouwde ruimte;
  • Bites: De digitale kant, zoals administratie, communicatie en registratiemiddelen;
  • Blueprint: De processen binnen een bedrijf en
  • Behaviour: Het gedrag op de werkvloer.

 

College INCLUSIEF HYBRIDE WERKEN

Op maandag 7 oktober van 14.00 tot 15.00 uur geven de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Saxion in samenwerking met de University of Lancaster een interactief online college over inclusief hybride werken. Stichting Accessibility participeert als kennispartner in het project 'Hybride werken Toegankelijk' waarvan dit college onderdeel uitmaakt.

Over Stichting Accessibility

Stichting Accessibility zet zich in voor een digitaal, fysiek en sociaal toegankelijke samenleving. Een samenleving waarin iedereen zelfstandig kan meedoen en zich optimaal kan ontplooien, ook als je een beperking hebt. Ze helpt organisaties bij het onderzoeken van toegankelijkheid, geeft advies en verzorgt trainingen, zodat professionals uiteindelijk zelf met het verbeteren en borgen van de toegankelijkheid aan de slag kunnen gaan.

Een persoon in een rolstoel die zich in een kantooromgeving voortbeweegt

Videoportretten van toegankelijke werkplekken van mensen met een visuele beperking

Werken met een visuele beperking kan prima, mits de werkplek toegankelijk is. Dat maakt Zichtbaar in Werk zichtbaar in een aantal videoportretten, waarin werknemers met een visuele beperking hun werkplek met aanpassingen laten zien. Ook het perspectief van collega’s is in deze filmpjes meegenomen. Ben je werkgever of werknemer? Doe hier dan je voordeel mee. 

Over Zichtbaar in Werk

Zichtbaar in Werk is hét landelijke informatie- en adviespunt voor iedereen die betrokken is bij werken met een visuele beperking. De uitvoering van het informatiepunt is in handen van expertiseorganisaties Bartiméus, Koninklijke Visio en de Oogvereniging. Zij hebben de gezamenlijke ambitie om zoveel mogelijk mensen met een visuele beperking te helpen naar werk of bij het behouden van werk.

 

Contact over een toegankelijke werkplek

Voor aanvullende vragen kun je terecht bij een van de bovengenoemde organisaties.