Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Speelbos Efteling toegankelijk voor álle kinderen

De Efteling is weer open én heeft vanaf vandaag een speelbos dat ook goed toegankelijk is voor jonge kinderen met een lichamelijke of visuele beperking. Een speeltuin voor álle kinderen. Mogelijk gemaakt met advies van Stichting het Gehandicapte Kind en Accessibility, onderdeel van Bartiméus.

Speelbos Nest! in de Efteling

Het concept van Speelbos Nest! mede ontwikkeld aan de hand van de ideeën van de inmiddels overleden presentator en theatermaker Marc de Hond. De Hond is de schrijver van ‘de redders van Ruigrijk’, een inclusief sprookje waarin kinderen met een beperking de hoofdrol de spelen. 

Het speelbos van circa 1200 m2 zit vol drakentorens en speeltoestellen. Zo is er een rolstoeltoegankelijke glijbaan en een vlonderpad van bijna 80 meter lang, waarover kinderen in een rolstoel of buggy kunnen rijden en je ook lekker kunt rennen. 
In het hart van Nest! komt een groot water (snoezel) bed dat er uitziet als een wiebelende schat-, land- en zeekaart en voor iedereen met of zonder beperking geschikt is. Daarnaast zijn alle speelmogelijkheden op verschillende hoogtes gemaakt, zodat het niet uitmaakt of een kind staand of zittend speelt. 

Ook voor ouders, opa en oma

‘Bij het design hebben we onder meer geadviseerd over kleurcontrasten, de overgangen in grondmaterialen en voelbare herkenningspunten’, vertelt Guus Janssen, toegankelijkheidadviseur bij Accessibility. ‘Om de vibe van het verhaal en het speelbos goed te kunnen meebeleven, is het belangrijk dat alle kinderen zich zelfstandig kunnen oriënteren en voortbewegen.’

Bij het Speelbosproject heeft Bartiméus de ontwerpers ook in een vroeg stadium inzicht gegeven in de wereld van kinderen, ouders of opa of oma die niet goed zien. En waar je dan bij de uitwerking van een concept op moet letten. Janssen: ‘Niet alleen de kinderen moeten kunnen genieten en een ontspannen dag hebben, dat geldt ook voor hun begeleiders.’

Entree van Speelbos Nest

Expertise

De Efteling en Bartiméus werken al langer samen. De Efteling heeft toegankelijkheid hoog in het vandaal staan, Bartiméus draagt hier met specialistische kennis graag aan bij. In 2020 is ervaringsdeskundigheid van ‘mystery guests’ met een visuele beperking ingezet voor advies over verbeteringen in het park. 

Steeds meer bedrijven, gemeenten, culturele en sportorganisaties maken gebruik van Bartiméus’ specialistische kennis op het gebied van de toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan technische adviezen over inrichting en verlichting, maar ook de toegankelijkheid van digitale informatiesystemen en communicatiemiddelen voor mensen met een beperking.

Toegankelijke recreatie

Bartiméus Fonds heeft de Tweede Kamer dit jaar namens de financiers van de Community Toegankelijke Recreatie gevraagd om een Actieplan ‘Inclusief Recreëren’ te maken. Tot de community behoren ervaringsdeskundigen, ondernemers, belangen- en brancheorganisaties en experts uit verschillende disciplines. Zij slaan de handen ineen voor een meer inclusieve recreatiemarkt. Op 20 mei is er een positioning paper aangeboden aan de informateur die nu met verschillende politieke partijen praat over de formatie van een nieuw kabinet.