We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
‘Dat kan ik helemaal niet joh!’ Zo zei de 92-jarige buurvrouw toen ze hoorde dat ze met haar stem allerlei opdrachten aan haar telefoon kan geven. Het weerbericht laten voorlezen of hoe laat de trein gaat. Nu víndt ze het zó handig
Iedereen kan gebruikmaken van de mogelijkheden die de computer en de ‘apps’ op de mobiele telefoon bieden: dat is waar gespecialiseerde adviseurs van Bartiméus zich dagelijks voor inzetten. En met succes.
‘Zeker met de nieuwe ontwikkelingen in spraakopdrachten – praten met de computer - is er voor mensen met een visuele of meervoudige beperking nu zo veel meer mogelijk’, vertelt Angela Fekken-Prando, adviseur digitale toegankelijkheid. ‘Met je stem kun je instructies geven aan handige programmaatjes voor de ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Door de spraakopdrachten zijn er veel minder knoppen en gebruiksaanwijzingen die je allemaal moet leren.’
Dagelijks helpen Angela en collega’s mensen van alle leeftijden die verrast zijn door de mogelijkheden. Angela vertelt over een oudere dame die ze laatst een demonstratie gaf. Dat ging over hoe je makkelijk je afspraken kunt bijhouden in de agenda op je telefoon. ‘De dame zei tegen de smartphone: afspraak kapper morgen om 11 uur. Waarop de computer antwoordde: U heeft al een afspraak met de tandarts morgen om 11 uur. Wilt u toch de afspraak maken?’
U heeft al een afspraak met de tandarts morgen om 11 uur. Wilt u toch de afspraak maken?
De ‘digitale spraakassistenten’ zoals ze wel genoemd worden, kun je tegenwoordig ook gebruiken voor de bediening van apparaten thuis. Zoals de televisie of andere ‘slimme apparaten’ die je overal kunt kopen.
Lees hier meer over in ons artikel over de inzet van Google Home bij mensen thuis.
Dat de computers en telefoons met spraak steeds slimmer en gebruiksvriendelijker worden, is natuurlijk wel even wennen. Praten met je computer; er zijn ook veel jongere mensen die er nog geen gebruik van maken, gewoon omdat ze de mogelijkheden nog niet kennen.
Angela: 'De digitale hersens van een computer met spraak kunnen zich steeds beter aanpassen aan de specifieke persoon en wat hij of zij nodig heeft. Dat wil niet zeggen dat je er dan bijvoorbeeld de grip over verliest. Het kan echt een mooie aanvulling zijn, waardoor veel dagelijkse handelingen een stuk gemakkelijker worden. En je energie overhoudt voor de dingen die echt van betekenis voor je zijn, zoals hobby's en sociale contacten.Laat je gewoon goed voorlichten.'
Je houdt energie over voor de dingen die er echt toe doen.
Je kunt bij Bartiméus terecht voor een deskundig advies of een demonstratie van de mogelijkheden. Zo kun je zelf ervaren, wat bij je past.
We adviseren cliënten over technologie en inrichting thuis.
Bieden ondersteuning bij het bedienen van een 'slim' apparaat met een spraakassistent (installatie ligt bij de leverancier).
Geven advies en uitleg op maat voor de smartphone/tablet bij gebruik van vergroting, spraak of braille om deze zelfstandig te kunnen bedienen.