We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Spelontwikkelaar Picoo en Bartiméus hebben de handen ineen geslagen om actief (buiten)spelen mogelijk te maken voor kinderen met een visuele beperking. Picoo heeft nu meerdere bewegingsspellen beschikbaar die zijn ontwikkeld voor kinderen met een visuele beperking. Nieuw is het tikspel Twikkie.
Het nieuwste Picoo-spel heet Twikkie en is speciaal ontwikkeld om inclusief spelen te bevorderen. Tijdens Twikkie speel je namelijk tikkertje in tweetallen. Dubbel zo goed opletten dus dat niet alleen jij niet getikt wordt, maar ook je teammaatje niet. Door slechtziende en ziende kinderen samen in een team te zetten, kan iedereen samen rondrennen.
Bartiméus is een expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Rosa van Doormaal test voor Bartiméus deze nieuwe Picoo-spellen: “Ik was verbijsterd, in positieve zin. Een blind jongetje rende op volle vaart door een gymzaal. Nul angst voor een plotseling opdoemende muur. Ongelooflijk.” Bedenker en maker Iris Soute legt uit: “De spellen van Picoo zijn ontwikkeld om kinderen in beweging te krijgen en blijken heel geschikt om kinderen met en zonder beperkingen samen te laten spelen. Picoo is een slimme combinatie van gamen en ‘ouderwets’ buitenspelen. Een game waarbij kinderen rennen, stilstaan en op elkaar reageren. Bewegingsspellen zijn voor kinderen met een visuele beperking een uitdaging. Tot je dus de Picoo-spelconsole in je hand hebt.”
“Die combinatie van een echt coole game en flink fysiek bezig zijn is fantastisch,” benadrukt Rosa. “We kunnen met de Picoo op een speelse manier de lichamelijke en motorische ontwikkeling van kinderen met een beperking stimuleren. We haken zo in op de hedendaagse interesse in games. En vergeet ook de sociale vaardigheden niet: met elkaar bezig zijn, winnen en verliezen. Picoo is daarmee letterlijk en figuurlijk een flinke stap voorwaarts naar inclusief spelen: kinderen met grote verschillen die samen tóch lekker bezig kunnen zijn. Van de kinderen met een visuele beperking bezoekt tenslotte zo’n tachtig procent het reguliere onderwijs. Ook voor kinderen met bijvoorbeeld autisme zijn de spellen een uitkomst. Zij hebben soms moeite met spel, omdat ze spanning krijgen van al dan niet rekbare spelregels. Of ze houden niet van aanraken. Door de sensor is er veel minder discussie en aanraken hoeft niet.”
De bestaande Picoo-spellen Bliksemsnel, Zombierun en Verstoppertje zijn nu ook toegankelijk gemaakt voor kinderen met een visuele beperking. Denk daarbij aan trillingen of geluid vanuit de controllers die het spel duidelijker maken. Twikkie en de andere spellen zijn voor iedereen met een Picoo-set gratis toegankelijk via de Picoo-app.
Door slechtziende en ziende kinderen samen in een team te zetten, kan iedereen hand in hand samen rondrennen!
Eerder dit jaar won de samenwerking tussen Bartiméus en Picoo een IPON-award. De IPON Awards zijn er voor innovaties met een focus op onderwijs en ICT. De jury beloonde Picoo met de Gewoon Speciaal-award omdat de spellen bijdragen aan inclusief (buiten)spelen.