Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

TypeTopia vernieuwd

In het online typeprogramma voor leerlingen die slechtziend of blind zijn is een soort competitie-element met 'tijdsdruk' ingebouwd, net als in reguliere programma's. Bedoeld om uit te dagen, op een leuke manier. Zonder dat het te veel druk geeft.

Scherm typetopia

Dat het goed bevalt blijkt uit de ervaringen met de nieuwe versie van TypeTopia, die mede ontwikkeld is door Bartiméus. 

TypeTopia

Het online typeprogramma is speciaal gemaakt voor leerlingen met een visuele beperking. Een deel zou ook uit de voeten kunnen met een van de bestaande typeprogramma's die er op de markt zijn. Maar naarmate het zicht slechter is en de visuele problematiek complexer, bieden de reguliere pakketten te weinig functionaliteit.

De diversiteit in slechtziendheid en visuele problemen is zo groot, dat er met TypeTopia een pakket is ontwikkeld waarmee alle mensen met een visuele beperking kunnen leren typen. Toetsenbordvaardigheid bespaart (visuele) energie en biedt een basis voor de schooljaren, studie en werk. Voor meedoen in de digitale communicatie en samenleving in het algemeen.

Enthousiast

Bij de kinderen en hun begeleiders op de scholen van Bartiméus en Visio zijn de reacties ronduit enthousiast. Ook in de ambulante onderwijskundige ondersteuning (AOB) van kinderen op reguliere scholen zijn positieve ervaringen opgedaan. 

Kinderen met een visuele beperking in het speciaal en regulier onderwijs kunnen vlot met TypeTopia leren typen. Het programma is toegankelijk voor iedereen, ongeacht de ontwikkelingsleeftijd of beperking. Verbeterpunten worden verwerkt en met leerlingen getest door de ontwikkelaars bij Bartiméus Onderwijs in Zeist. 

Schermafbeelding Typetopia

Toegankelijk en motiverend

TypeTopia is geheel auditief ondersteund, wat wil zeggen dat elke handeling of opdracht 'stap voor stap' in gesproken woord wordt uitgelegd. Zo vertelt het programma niet alleen waar een letter op het toetsenbord zit, maar ook vriendelijk als je een keer mistast. In trant van: 'Dat was de letter p, je moet de o typen.' Je kunt de tekst ook vergroten en het programma op andere manieren instellen, zodat het aansluit bij jouw behoefte.

Iedereen met een internetverbinding kan het programma gebruiken. Programma’s als Supernova, Jaws of andere voorleessoftware zijn overbodig. Iedereen die niet goed ziet, kan 'met 10 vingers' leren typen.

Iets voor jou?

Alle informatie over TypeTopia lees je op de website van EduVip dit is een site voor ondersteuning van het onderwijs voor leerlingen met een visuele beperking.

Leerlingen en begeleiders op de scholen van Bartiméus en Visio hebben een licentie voor het programma. Voor andere geïnteresseerden is het verkrijgbaar in de webshop van EduVip.