Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Vernieuwd FabLab feestelijk geopend

Onder grote belangstelling is het vernieuwde en uitgebreide FabLab van Bartiméus in Doorn vorige week geopend. In het FabLab zetten we nieuwe technologie in om oplossingen te ontwikkelen voor mensen met een visuele (en verstandelijke) beperking.

Man in rolstoel houdt speciale knuffel van het FabLab vast. Hij lacht.

De opening werd druk bezocht. Meer dan zestig belangstellenden kwamen het nieuwe FabLab bewonderen. 'Veel bezoekers waren positief verrast door het eindresultaat. De volgende dag kregen we nog allerlei appjes en mailtjes van collega's die geïnspireerd waren door de verschillende labs', vertelt Dick Lunenborg, één van de oprichters van het FabLab.

Flink uitgebreid

Het hernieuwde FabLab is flink uitgebreid: van één ruimte naar vier afzonderlijke labs. In het InspiratieLab kunnen leerlingen, cliënten, ouders, zorgprofessionals en andere geïnteresseerden allerlei technologie ervaren. Het SpraakLab is een inspiratieplek waarin je de omgeving en apparaten met je stem kunt bedienen. In het BreinLab kunnen cliënten van Bartiméus laagdrempelig en toegankelijk leren over technologie. Tot slot is er het MaakLab: hier worden nieuwe technologische oplossingen ontwikkeld en gebouwd.

Meer zichtbaarheid

Het FabLab bestaat al zeventien jaar. Het werd opgericht door een groepje collega's dat meer wilde doen met technologie voor onze bewoners en leerlingen in Doorn. De laatste jaren groeide het echter uit haar jasje. 'Bovendien bevonden we ons op een afgelegen locatie binnen de school', vertelt Dick. 'Onze nieuwe locatie is veel zichtbaarder. Zo kunnen we goed laten zien en ervaren wat we doen en wat er tegenwoordig mogelijk is op het gebied van cliëntentechnologie.' 

Foto-collage van de opening van het FabLab.