Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

ADOA (autosomale dominante opticusatrofie) is een aandoening waarbij de oogzenuw, die het oog met de hersenen verbindt, langzaam dunner wordt. Hierdoor gaat het gezichtsvermogen geleidelijk achteruit. Het is een zeldzame erfelijke aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 op de 50.000 mensen.

Kenmerken

  • Slechtziendheid: het zicht wordt langzaam slechter, meestal vanaf de kinderjaren
  • Wazig zien: Mensen zien vaak minder scherp en hebben moeite met details.
  • Kleuren niet goed zien: Vooral het zien van blauw en groen kan moeilijker worden.
  • Gezichtsveldverlies: Het midden van het gezichtsveld kan vervagen, waardoor het moeilijker wordt om recht voor je te zien.
  • Erfelijk: ADOA is een erfelijke aandoening, wat betekent dat je het kunt krijgen als één van je ouders het ook heeft.

Diagnose

Als kinderen oogklachten hebben dan is een snelle en juiste diagnose erg belangrijk. De oorzaak moet snel worden gevonden zodat het kind tijdig ondersteuning krijgt om zich goed te ontwikkelen.

In het Diagnostisch Centrum (oogheelkunde) van Bartiméus in Zeist maken de oogartsen gebruik van speciale onderzoeksmethodes. Bijvoorbeeld uitgebreid kleurenzien, beeldvorming en elektrofysiologie. Ook kunnen de oogartsen DNA-onderzoek regelen of een verwijzing naar een klinisch geneticus voor erfelijkheidsonderzoek.

Behandeling en mogelijkheden

ADOA kan nog niet worden genezen. Wel kunnen hulpmiddelen en ondersteuning helpen om van het leven te blijven genieten. 

  • Oogcontroles: door regelmatig je ogen laten controleren kunnen we veranderingen goed in de gaten houden.
  • Hulpmiddelen: we kunnen allerlei hulpmiddelen inzetten om te zorgen dat je je dagelijkse dingen zo goed mogelijk kunt blijven doen
  • Revalidatie: we geven trainingen om je te leren omgaan met het slechter wordende zicht
  • Onderwijskundige begeleiding: we begeleiden kinderen met een visuele beperking die naar school gaan met ambulante onderwijskundige begeleiding en eigen scholen

Meer informatie

Voor meer informatie over ADOA en contact met lotgenoten verwijzen wij naar de website van de Stichting Cure ADOA Foundation.

Naar de website van Stichting Cure ADOA Foundation