Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Kleurenzienstoornis

Een kleurenzienstoornis is een verminderde waarneming in het kunnen onderscheiden van bepaalde kleuren. Of je een bepaalde kleur kunt herkennen, hangt onder andere af van de helderheid van de kleur en van de werking van de lichtgevoelige cellen die gebruikt worden voor het waarnemen van kleur in het netvlies: de kegeltjes.

In de meeste gevallen gaat het om een vermindering in het kunnen onderscheiden van rood, geel, en groenachtige kleuren. Het kan ook voorkomen dat de kleuren blauw en groen of blauw en geel minder goed onderscheiden kunnen worden. 

In medische termen worden kleurenzienstoornissen als volgt genoemd:
•    Afwijking in de rode kegeltjes: protan afwijking.
•    Afwijking in de groene kegeltjes: deutan afwijking.
•    Afwijking in de blauwe kegeltjes: tritan afwijking.

Met kleurzientesten kan onderzocht worden of het kleurenzien afwijkend is en in welke mate.

Afwijkend kleurenzien

In de volksmond wordt vaak gesproken over kleurenblindheid wanneer er afwijkend kleurenzien bedoeld wordt. Die term is verwarrend: er is namelijk wel kleurenzien, hoewel niet zo goed als bij andere mensen, en er is ook een goede gezichtsscherpte (dus geen ‘blindheid’). Volledige kleurenblindheid komt ook voor maar is zeldzaam.

Wanneer het gaat om het zien van kleurverschillen, bijvoorbeeld een rijpe aardbei zien aan een aardbeienplant, dan kan het zijn dat iemand met fors afwijkend kleurenzien het verschil tussen de rode (rijpe) en groene (onrijpe) aardbeien niet goed ziet. Met een lichte kleurenzienafwijking is dat verschil misschien nog net wel te zien, maar zullen de rode aardbeien niet opvallen tussen de groene aardbeienbladeren.
 

Aardbeien in kleur
Aardbeien in groen

Erfelijk

Het grootste gedeelte van de kleurenzienafwijkingen is aangeboren en is erfelijk. Meestal komt het dan vaker in de familie voor. Deze aangeboren afwijkingen komen bij 8% van de mannen voor en bij 0,5% van de vrouwen. Dit betreft vrijwel altijd een afwijking in het rood/groen kleurenzien. Een kleurenzienstoornis kan ook een symptoom van een oogaandoening zijn.

Downloads

Tips voor op school en thuis? In onderstaande downloads vind je meer informatie.