Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Nystagmus

Met de term nystagmus worden onwillekeurige, ritmische bewegingen van de oogbollen bedoeld. De ogen bewegen / trillen ritmisch heen en weer en dit kan langzaam of snel gaan.  Het zicht kan daardoor zowel veraf als nabij verlaagd zijn.

Ongeveer een op de 1000 mensen heeft last van nystagmus. De oogbewegingen ontstaan buiten de wil om, de patiënt heeft er geen invloed op. De bewegingen hebben een vrij vaste snelheid en richting. Patiënten zien de beelden niet bewegen.

Er zijn verschillende vormen:

  • Pendelnystagmus: hierbij gaan de ogen heen en weer als de slinger van een klok
  • Ruk- of zaagtandnystagmus: de ogen bewegen langzaam in de ene richting en gaan met een snelle rukbeweging weer terug

Nystagmus kan aangeboren zijn (congenitale nystagmus). Deze vorm ontstaat voor de leeftijd van zes maanden. Bij sommige kinderen is er dan verder geen andere oogheelkundige aandoening.

Congenitale nystagmus kan ook het gevolg zijn van een oogaandoening. Voorbeelden daarvan zijn een aangeboren netvliesaandoening, zoals bijvoorbeeld congenitale stationaire nachtblindheid of albinisme.

Congenitale nystagmus kan ook voorkomen bij kinderen die prematuur geboren zijn.

Bij congenitale nystagmus zien kinderen de wereld niet “wiebelen”. Wel is er vrijwel altijd sprake van een verminderde gezichtsscherpte.

Nystagmus kan ook op latere leeftijd optreden, als gevolg van bijvoorbeeld neurologische afwijkingen. Bijvoorbeeld na een hersenbloeding of hersenletsel.

Kenmerken

  • Afhankelijk van de oorzaak; lagere visus, zowel veraf als dichtbij
  • Torticollis (scheefstand van het hoofd) waardoor de nystagmus minder hevig is

Behandeling en mogelijkheden

Soms helpen contactlenzen om de nystagmus te verminderen.