Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Training 'Reizen met lef'

Met de training ‘Reizen met lef’ ervaar je hoe het is om te reizen met het openbaar vervoer als je slechtziend of blind bent. 

Zelfstandig reizen met het openbaar vervoer kan een hele uitdaging zijn als je slechtziend of blind bent. Daarom organiseren wij meerdere keren per jaar de 4-daagse groepstraining ‘Reizen met Lef’. Je leert en ervaart daarbij het reizen met het openbaar vervoer. Ook leer je OV-voorzieningen te gebruiken. 

Locatie & data

De training betaat uit 4 lesdagen en vindt plaats op een Bartiméuslocatie.

  • Amsterdam: datum nog niet bekend
  • Arnhem: start 2 oktober 2024 
  • Deventer: reeds gestart
  • Hengelo: datum nog niet bekend
  • Rotterdam: datum nog niet bekend
  • Zeist: datum nog niet bekend
  • Zwolle: reeds gestart

Voor de data en tijden van alle genoemde lesdagen verwijzen we naar onze Agenda

De training wordt fysiek gegeven in groepsverband vanuit de gekozen locatie. De trainingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal vier personen).  

Wat leer je tijdens de training?

In deze training leer je de basisvaardigheden van het reizen met het openbaar vervoer. Je doet op locatie onder meer ervaring op met het voorbereiden van de reis, het gebruik van pasjes, de station situatie, het afleggen van de reis en het gebruik van hulpmiddelen. Ook leer je hoe je handelt in situaties waarin je het even niet meer weet. Je doet hierbij zelf waardevolle ervaring op en leert van de ervaringen van  groepsgenoten.  

Na deelname aan deze training: heb je een belangrijke basis gelegd voor het reizen met het openbaar vervoer. Je kunt jouw reis voorbereiden en weet welke aandachtspunten er voor jou zijn. Je weet hoe je gebruik kunt maken van de verschillende vervoersvoorzieningen en kunt ondersteuning via jouw smartphone gebruiken. Je weet je hoe je de markeringen op de stations kunt vinden en hoe je gebruik maakt van de NS reisassistentie. Kortom, je doet ervaring op met de verschillende vormen van reizen en daardoor verlaag je de drempel om zelf te gaan reizen.

Ik kan weer gaan en staan waar ik wil!

Een deelnemer

Voor wie is de training?

De training ‘Reizen met lef’ is bedoeld voor mensen met een visuele beperking die in groepsverband willen leren (en ervaren) om te reizen met openbaar vervoer. Je kunt alleen deelnemen aan deze training als je al cliënt bent of wordt bij Bartiméus. Om aan de training te kunnen deelnemen is het noodzakelijk dat je beschikt over een OV begeleiderskaart en de mogelijkheid hebt om in te checken bij het OV. Daarnaast is het wenselijk dat je gebruik kan maken van de Regiotaxi en Valys.

We vinden het belangrijk dat de training aansluit bij jouw behoeften. Daarom krijg je voorafgaand aan de training een oriënterend gesprek met een ambulant begeleider of maatschappelijk medewerker.  

Ik vond het gezellig om met een groepje op pad te gaan en heb veel van de anderen geleerd.

Een deelnemer

Kosten

De training wordt vergoed vanuit de zorgverzekering (hierbij kan het eigen risico worden aangesproken). Je betaalt zelf de vervoerskosten (en eventuele lunchkosten) tijdens de trainingsdagen.   

Meer informatie? Neem contact op!

Wil je meer weten over deze training? Neem contact met ons op. Of vraag het aan je casemanager of behandelaar.

Aanmelden

Iedereen die cliënt is bij Bartiméus kan zich aanmelden voor de ‘Reizen met lef’ training. Wanneer blijkt dat de training voor jou geschikt is, kom je op de wachtlijst te staan voor de eerst volgende training. Aanmelden kan via je casemanager of behandelaar.