Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Begeleider Heidi met onze jongste bewoners in tv-programma ‘Mensenwerk’

Voor één van de vijf afleveringen van het nieuwe KRO-NCRV programma Mensenwerk is onze begeleider Heidi Knol van Brink 1 onlangs gefilmd. De aflevering heet ‘Ik sta voor je klaar’.

Heidi met Flint buiten bij de Bies

In het kader van de ‘Ontdek de Zorg week’, van 22 tot en met 27 maart, maakt KRO-NCRV dit programma. Ze brengen hiermee een ode aan de zorg. Voor de vierde aflevering zijn op maandag 8 maart opnames gemaakt van Heidi en de zes jongens. “Een cameravrouw en een redactrice volgden mij van ’s ochtends 10 tot ’s middags 5 uur. Ze kwamen eerst naar de woning, tussen de middag filmden ze bij mij thuis en de afsluiting was op de groep, toen Boy en Ardyan van de dagbesteding terug kwamen.” 

Opnames

De opnames verliepen soepel en ontspannen. “Alles ging in goed overleg. De dames van het filmteam waren heel relaxt, waardoor de bewoners ook rustig bleven en nauwelijks merkten dat ze werden gefilmd. Er hoefde maar een paar keer een opname opnieuw te worden gemaakt. Dat was bijvoorbeeld van een handeling die ik deed, zoals het dichtdoen van de gordijnen. De filmploeg bracht een doos muffins mee, die vielen uiteraard goed in de smaak.”

Afwisselend werk

Heidi kwam ruim dertig jaar geleden als HBO-stagiaire Sociaal Pedagogische Hulpverlening binnen bij Bartiméus in Doorn. Het werk binnen de gehandicaptenzorg boeide haar meteen zo dat ze er niet meer weg wilde. Inmiddels werkt Heidi 18 jaar als begeleider C op Brink 1 waar jonge bewoners wonen. 

“Door de jonge leeftijd is er nog veel winst te behalen. Ik vind het mooi als de jongens motorisch of verbaal sprongen maken.” De verschillende leeftijden maakt het werk voor haar afwisselend. “Als de kleintjes op bed liggen, blijven de oudste twee nog gezellig op”, vertelt Heidi. “Wat het verder bijzonder maakt is dat ze allemaal andere zorg nodig hebben en van andere dingen kunnen genieten.” 

Begeleider Heidi met bewoner Flint

Dankbaar

Heidi is de jongens dankbaar voor wie ze zijn en wat ze haar leren: “Leven in het hier en nu en genieten van wat is er is.” Voor het tv-programma schreef ze een brief aan hen die ze tijdens de opnames voorlas. Daarin schrijft ze onder meer: “Wat een stap voor jullie ouders om ons te vertrouwen om er te zijn voor jullie. Dat besef wil ik vasthouden als ik dagelijks aan jullie bed sta, als we samen de dag doorgaan en ik jullie ’s avonds weer naar bed breng.”

Mensenwerk is vanaf maandag 22 maart tot en met vrijdag 26 maart om 17.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 te zien. In aflevering 4 op donderdag 25 maart staan Heidi en de bewoners van Brink 1 centraal. 

 • Van fietsvierdaagse naar fietsmaatje

  Gina Adelaar deed zo’n twee jaar geleden samen met haar blinde echtgenoot mee met de jaarlijkse fietsvierdaagse in Zeist. Hier leerde ze bewoner Jeremy kennen. “We kletsten met elkaar en hij nodigde ons uit op de koffie. Bij het bezoek op de woning vroeg hij of ze zijn maatje wilde worden."

  Lees meer Van fietsvierdaagse naar fietsmaatje
  Ervaringsverhaal
 • Bewoners Albert en Gregory over hun liefde voor muziek

  De kapeldiensten op Witte Donderdag en Eerste Paasdag waren dit jaar extra bijzonder omdat meerdere bewoners hierin online een muzikaal aandeel hadden. Onder meer Albert en Gregory leverden een bijdrage. Ze vertellen over hun passie voor muziek en waarom ze zo genieten van de diensten in de Kapel.

  Lees meer Bewoners Albert en Gregory over hun liefde voor muziek
  Ervaringsverhaal
 • Vrijwilliger Huub over zijn band met bewoner Dick

  Na veertig jaar loondienst vond Huub Bröring dat het tijd werd om zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij werd zzp’er en besloot daarnaast dat hij als vrijwilliger maatschappelijk relevante dingen wilde gaan doen. Iets dat hij al jaren van plan was. De keuze voor Bartiméus was snel gemaakt.

  Lees meer Vrijwilliger Huub over zijn band met bewoner Dick
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus