Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Bewoners Wesley en Melissa zijn stemacteurs in de voorstelling Koekoek

Stel dat je niet kunt zien… Hoe vind je dan de juiste boodschappen in de supermarkt? Moet je al je dromen opgeven als je anders bent? In de voorstelling Koekoek kun je ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Onze bewoners Wesley en Melissa uit Zeist werkten hier als stemacteurs aan mee.

Melissa en Christiaan spreken de teksten, begeleider Rik is hier bij.

Wesley als Mick Koekoek

Wesley is gek op stemmetjes en maakt vaak woordgrappen. Hij is bovendien, net als zijn personage van de hoofdpersoon Mick, enorm muzikaal. Zijn raps stonden er in één take op. 'Wat ik vooral leuk vond aan Koekoek is dat we mee mochten helpen om het stuk beter te maken. Klaas-Jan (projectleider en initiatiefnemer, red.) en Tosca (script en scenario, red.) hebben de teksten geschreven voor de dialogen en deze vond ik soms te moeilijk. Ik mocht mijn eigen woorden gebruiken, waardoor het nu veel echter lijkt. We hebben alle opnames samen geluisterd en daarna met z’n allen bekeken waar het stuk verbeterd kon worden.'

Melissa als zusje Ranja 

Melissa is in 'het echte leven' DJ bij Radio Bartje, het radiostation van Bartiméus. Door haar enthousiaste stem was het voor de bedenkers dan ook meteen duidelijk dat zij de rol van personage Ranja moest vertolken. 'Ik vind het helemaal geweldig om mee te doen', vertelt Melissa. 'Ranja heb ik zelf een beetje veranderd. Zij is nu veel bijdehanter en grappiger geworden. De opnames waren altijd leuk. We gingen vaak eerst met elkaar eten en daarna in het trampolinehok in Zeist opnemen. Omdat daar de akoestiek goed is.'

Iedereen heeft een talent

Klaas-Jan: 'Als begeleider bij Bartimeus werk ik met mensen die net even anders zijn. Ze zijn slechtziend of blind en hebben daarnaast ook een verstandelijke beperking. Maar wat blijkt, de bewoners zijn enorm talentvol! Zo was ik blij verrast toen ik hoorde hoe goed Wesley stemmen kan imiteren. En Melissa heeft van haar personage een geniaal type gemaakt. Het zijn allemaal écht echte acteurs.'

Hoorspel 

Je kunt de voorstelling Koekoek het beste vergelijken met een hoorspel. Als je de voorstelling bezoekt zijn de acteurs niet lijfelijk aanwezig, je hoort alleen hun stemmen. Naast hun stemmen hoor je overal geluiden en liedjes. Er is ook interactie met het publiek. Je hebt als publiek de taak om hoofdpersonage Mick de juiste keuzes te laten maken. Wat het publiek kiest heeft effect op het verhaal. 

Christiaan, Lotte, Wesley en Melissa zijn stemacteurs van Koekoek.

Cast 

Van Bartiméus deden, naast Wesley en Melissa, de cliënten Christiaan, Lotte, Jeremy, Gregory, Chris, Arjan en Joey mee als stemacteurs. Woonbegeleider Rik zorgde voor de spelbegeleiding. Klaas-Jan, medewerker Vrije tijd en Radio Bartje, is de projectleider en initiatiefnemer. Hij wordt sinds het begin ondersteund door Tosca. Muziekcomponist Joram zorgde voor de montage en de soundtrack. Ook de zanger Blinde Ed leverde een belangrijke muzikale bijdrage aan de voorstelling. 

Wil je de voorstelling bezoeken?

Zowel Wesley als Melissa zijn enorm benieuwd wat iedereen van de voorstelling vindt! 

Kom je ook? Koekoek is een familievoorstelling, geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het speelt zich af in het donker, je krijgt een blindegeleidestok en je volgt de publieksbegeleider naar binnen, de donkere ruimte in. 

In de meivakantie zijn de voorstellingen te beleven in Utrecht. Op de website van Koekoek vind je de actuele speellijst.  

De voorstelling Koekoek, een beleving in het donker, is tot stand gekomen dankzij steun van het Bartiméus Fonds en Stichting Accessibility