Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Geslaagde jubileumweek in Doorn

Van woensdag 21 tot en met woensdag 28 september stond het terrein in Doorn in het teken van het 50-jarig jubileum. Bewoner André en begeleidster Gina Peters van Achterhoeklaan 13 vertellen hoe zij de feestweek hebben ervaren.

Medailee met '50' erop

Medaille

De officiële start van jubileumweek was bijzonder voor André. Hij was namelijk één van de ruim honderd bewoners die in het zonnetje werd gezet omdat ze al een halve eeuw in Doorn wonen: ‘Ik kreeg een medaille omdat ik al 50 jaar in Doorn woon. Mijn zus en mijn moeder waren erbij, ze waren speciaal hiervoor gekomen.’

Mijn moeder en zus kwamen speciaal voor de huldiging

André, die al 50 jaar bij Bartiméus in Doorn woont
André, die al 50 jaar bij Bartiméus in Doorn woont

Het ritje op de trike was het hoogtepunt

De rest van de feestweek was voor André en Gina hetzelfde als voor andere bewoners: ‘Vooral het straatfeest was geweldig. Ik mocht een rondrit maken op een trike’ vertelt André.

De rit op de trike was geweldig

André

‘We vertrokken op het Plein en reden over het hele terrein.’ André is gek op de kevermotor die in het driewielige voertuig zit: ‘Mijn ouders hadden vroeger een Kever, daarin brachten ze me altijd naar Bartiméus. Ik vond dat mooie ritten. Daarom was de trike op het straatfeest ook zo geweldig.’

Hoorspel 50 jaar Doorn

Voor André en Gina begon het jubileum al weken voor de officiële feestweek. Ze hadden namelijk een grote rol in het hoorspel over het 50-jarig bestaan van de locatie in Doorn. De opnames daarvan vonden natuurlijk al voor de jubileumweek plaats.

André vertelt dat hij door Klaas-Jan van den Brink van Radio Bartje was gevraagd om mee te doen aan het hoorspel: ‘Ik ben iedere week op maandag presentator bij Radio Bartje en Klaas-Jan dacht dat ik ook wel aan het hoorspel kon meedoen’. ‘Hij heeft niet zomaar een rol’ vult Gina aan ‘André is namelijk de verteller. Hij vertelt de geschiedenis van 50 jaar Doorn.’ Gina heeft zelf ook een rol in het hoorspel: ‘Ik ben de sukkel, de domme begeleidster. Ik val bijvoorbeeld van de trap en ook in het zwembad’.

Het hoorspel is geschreven door Klaas-Jan. Hij schetst daarin de geschiedenis van 50 jaar Bartiméus in Doorn en vermengt dat met smeuïge anekdotes die soms een tikje fictie bevatten.

Er zijn veel goede dingen gebeurd in de afgelopen 50 jaar!”

Gina, woonbegeleider bij Achterhoeklaan 13
Hoesje van de CD 50 jaar Bartiméus Doorn
Hoesje van de CD '50 jaar Bartiméus Doorn'

Het hoorspel toont aan hoe anders het vroeger was en laat ook zien dat er veel ten goede is veranderd: ‘Alleen het eten al’ vertelt Gina, ‘vroeger kwam dat uit een centrale keuken. Nu is het veel lekkerder. We maken de maaltijden nu op de woningen klaar en al tijdens het bereiden prikkelt dat de geur. Dat heeft veel waarde. We klagen nu soms wel over alle bezuinigingen, maar het is ook goed om je te realiseren dat er in de afgelopen 50 jaar veel goede dingen zijn gebeurd.’

We hebben heel veel gelachen bij de opnames!

André

De opnames van het hoorspel waren al een heel feest: ‘Er was altijd iets lekkers, zoals kaas en worst en een biertje’ vertelt André. Maar ook het inspreken zelf was leuk: ‘Ik kreeg de tekst ingefluisterd door Klaas-Jan, dan zei ik hem na en dat ging hij opnemen’. ‘Maar het moest vaak ook opnieuw’ vertelt Gina ‘dan vertelde ik het bijvoorbeeld te enthousiast, of juist niet enthousiast genoeg.’ ‘Of het was te hard’ vult André aan ‘we hebben er veel om gelachen.’

Benieuwd naar het hoorspel en de inbreng van Gina, André en andere bewoners? Beluister het verhaal online of koop de cd voor € 5,00 bij kadoshop ’t Ogenblikje. Met de opbrengst maken we weer nieuwe cd’s en voor mensen met een visuele beperking is een tastbaar iets fijn om te hebben.