Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

‘Het was één groot feest om een boek te schrijven over mijn prachtige werk’

Begeleider Gina schreef een boek over en voor bewoners

Woonbegeleider Gina Peters werkt ruim veertig jaar als begeleider bij Bartiméus. Dit jubileum bracht haar op het idee om een boek te schrijven over en voor de bewoners van Achterhoeklaan 13 in Doorn. “Het was voor mij één groot feest om dit boek te schrijven over mijn prachtige werk".

Begeleider Gina samen met bewoonster Hemmie op de kamer van Hemmie

Op het jubileumfeestje in Dorpshuis Roos afgelopen najaar overhandigde Gina het boek aan haar collega’s en alle bewoners. Dit was een leuke verrassing voor iedereen. Ze las het boek daarna aan de bewoners voor en zij luisteren sindsdien ook vaak zelf naar het luisterboek op de bijgevoegde cd. 

Feest van herkenning

Gina: 'Het idee voor mijn boek is ontstaan door grappige uitspraken en typische gewoonten van onze zes bewoners met een visuele en verstandelijke beperking. Zij zijn de hoofdpersonen in het boek en voor hen is het verhaal een feest van herkenning. Zij delen lief en leed met elkaar, maken grapjes en hebben soms ook conflicten, maar houden veel van elkaar. Om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken zijn er liefdevolle begeleiders en een teamleider die natuurlijk niet ontbreken in het boek.' 

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de woonkamer van de woning. Gina gaf alle bewoners, vijf mannen en één vrouw, toepasselijke namen. In twaalf korte hoofdstukken wordt een luchtig en grappig verhaal verteld over de bewoners en een geit die kwijt is. In het boek worden alle personages afgebeeld als karikaturen die ze liet tekenen door Sandor Paulus, een karikaturist. 

'Ik ben dol op dieren en vind het heel leuk dat ik in het boek een geit heb’

Bewoonster Hemmie
Bewoonster Hemmie

Hemmie, de enige vrouwelijke bewoonster van de woning, is de hoofdpersoon van het boek. In het boek heet zij Bemmel. Hemmie is dol op geiten. Ze vertelt: “Ik ging altijd op vrijdagochtend naar de Farm om de dieren eten te geven. Dat was voor corona en ik hoop dat dat in het voorjaar weer kan. Ik vind het heel leuk dat ik in het boek een geit heb. Ik wil in het echt ook heel graag een dier op mijn appartement.”

‘Gina heeft dezelfde humor als ik, ik luister graag naar het boek’

Bewoner Alex
Bewoner Alex

Personage Lex, in werkelijkheid heet hij Alex, luistert graag naar het luisterboek. “Gina heeft de cd zelf ingesproken, ze heeft een hele duidelijke stem. Ik ken Gina al heel lang, zij werkt hier het langst. Ik mag haar heel graag. Het is meestal gezellig met haar. Ze heeft dezelfde humor als ik. Ze zegt wel eens dat ze niet teveel koffie mag drinken, omdat ze dan op de tafel gaat dansen.” 

Benieuwd naar het boek?

 Gina gaf het boek in eigen beheer uit en heeft nog exemplaren te koop. Je kunt hierover contact met haar opnemen door een mail te sturen. 

 • Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk

  De meeste spelletjes die je in een winkel koopt zijn zo ontworpen dat het voor slechtzienden en blinden frustrerend is. Samen met begeleider Jorinda bedachten onze bewoners van de woning aan de Traaij in Driebergen daar iets op.

  Lees meer Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk
  Ervaringsverhaal
 • Google Home is een handig hulpmiddel

  Muziek aanzetten, het weerbericht opvragen of een grappig filmpje bekijken: voor mensen zonder beperking is dit de gewoonste zaak van de wereld. Maar als je een visuele beperking hebt is dit een stuk lastiger en heb je hierbij vaak hulp nodig. Met Google Home lukt dit zelf, gewoon met je eigen stem.

  Lees meer Google Home is een handig hulpmiddel
  Ervaringsverhaal
 • Begeleider in tv-programma ‘Mensenwerk’

  Voor één van de vijf afleveringen van het nieuwe KRO-NCRV programma Mensenwerk is onze begeleider Heidi Knol van Brink 1 onlangs gefilmd. De aflevering heet ‘Ik sta voor je klaar’.

  Lees meer Begeleider in tv-programma ‘Mensenwerk’
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus