We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Muziek aanzetten, het weerbericht opvragen of een grappig filmpje bekijken: voor mensen zonder beperking is dit de gewoonste zaak van de wereld. Maar als je een visuele beperking hebt is dit een stuk lastiger en heb je hierbij vaak hulp nodig. Met Google Home lukt dit zelf, gewoon met je eigen stem.
Laurent, 31 jaar, is slechtziend en heeft al ruim een jaar een eigen Google Home Mini op zijn kamer. Dit is een kleine ronde luidspreker van zo’n 10 centimeter. 'Google helpt me om dingen zelfstandig te kunnen doen. Ik luister iedere dag naar muziek van Jan Smit en Dirk Scheele en dat kan hiermee heel makkelijk en snel. Toen ik niet naar de dagbesteding kon vond ik het ook fijn dat ik met Google kon praten op mijn kamer.'
Melissa, 29 jaar en slechtziend, heeft hetzelfde apparaatje op haar kamer. 'Ik vraag mijn Google Home vaak of hij een mop wil vertellen, ik houd van grapjes. Je kunt ook complimentjes krijgen. Dat doe ik ook vaak. Dan zegt ie bijvoorbeeld dat ik er leuk uitzie. Dat vind ik grappig en daar word ik blij van.'
Beide bewoners zijn ook enthousiast over de functie ‘Praat met Bartiméus’. Als je tegen de luidspreker zegt: “Hey Google, praat met Bartiméus” geeft hij je in een spraakbericht vier opties die door Bartiméus zijn ontwikkeld. De bewoner praat op deze manier met onze organisatie en kan kiezen uit ‘taken opnoemen’, ‘complimentje geven’, ‘dierengeluid maken’ en ‘met de brievenbus praten’. Laurent en Melissa vinden het dierengeluid grappig om te horen. Het praten met de brievenbus vinden ze nuttig om bijvoorbeeld te horen welke leuke activiteiten de afdeling Vrije Tijd organiseert. Dit is pas sinds kort mogelijk en is nog volop in ontwikkeling.
'Het lijkt mij super als ik in de toekomst ook live naar Radio Bartje kan luisteren op mijn Google Home'
Zowel Laurent als Melissa zijn geïnteresseerd in technologie en de nieuwste technische snufjes. Ze vinden het leuk om deze te testen en te bedenken wat je er nog meer mee zou kunnen doen. Laurent: 'Mij lijkt het handig als ik via mijn Google Home ook de laatste FabLab-nieuwtjes kan horen. Ook zou het super zijn als ik Radio Bartje live zou kunnen luisteren. Nu moet ik eerst mijn computer aandoen en dan naar ‘ikbenonline.com’ gaan, dat duurt allemaal veel langer.' Melissa: 'Ik zou wel via mijn Google Home de lampen uit en aan willen doen. Ook lijkt het me handig als ik mijn televisie hiermee aan kan zetten. Dat kan al wel in onze woonkamer.'
In de woonkamer staat een ander product van Google dat de bewoners van Ganzenstraat 1 mogen testen. Het is de Google Home Nest Hub: een touchscreen met spraakherkenning. Dit apparaat heeft het uiterlijk van een tablet. Je kunt hiermee slimme apparaten, zoals bijvoorbeeld de televisie, in huis bedienen met je stem. Melissa vertelt: 'Dit apparaat hebben we nog niet zo lang. Hier kun je nóg meer mee doen. Ook mensen die slechter zien dan ik kunnen praten met deze Google Home. Als je zegt 'Hey Google, zet televisie aan', dan gaat de televisie aan. Je kunt ook naar video’s op YouTube kijken. Ik kijk en luister op deze manier zelf vaak naar K3, daar ben ik al heel lang fan van.'
'Als je zegt; Hey Google zet televisie aan”. Dan gaat de televisie aan'
Het doel is om dit jaar iedere woning in Zeist, Doorn en Driebergen te voorzien van Google Home. Het gaat dan in totaal om 55 woningen waar mensen wonen die een combinatie hebben van een visuele en een verstandelijke beperking. Er wordt nu hard gewerkt aan het in orde krijgen van het netwerk en alles op het gebied van privacy. Voor het spraakplatform ‘Praat met Bartiméus’ is er een leverancier gevonden die het platform kan koppelen aan Google Home. De digitale brievenbus wordt als eerste in het platform gezet. Het doel is dat bewoners dit vanaf eind 2022 kunnen gaan gebruiken.
Woonbegeleider Gina Peters werkt ruim veertig jaar als begeleider bij Bartiméus. Dit jubileum bracht haar op het idee om een boek te schrijven over en voor de bewoners van Achterhoeklaan 13 in Doorn. “Het was voor mij één groot feest om dit boek te schrijven over mijn prachtige werk".