Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Iris is kleurenblind en koos voor Oogverblindend Mooi

'Handig om make-up tips te krijgen!'

‘Ik ben totaal kleurenblind en zie alles in grijstinten. Ik was gestopt met oogschaduw, oogpotlood en mascara omdat ik donkere lichtwerende lenzen draag. Lippenstift lukte nooit, ik leek wel een clown.' Toen ontdekte ze de training Oogverblindend Mooi.

Iris

Iris deed de training bij Bartiméus in Zeist, maar Oogverblindend Mooi wordt ook op andere locaties gegeven. 

'Vroeger heb ik bij Bartiméus op school gezeten. Ik heb achromatopsie, een afwijking aan het netvlies en de kegeltjes. Wat anderen op 10 meter afstand zien, zie ik pas op een meter. Wat goedzienden op 50 centimeter afstand zien, zie ik op 5 centimeter. Daarbij zie ik geen kleuren, alles is als een zwart-witfoto. 

Omdat ik lichtschuw ben draag ik donkerbruin getinte lenzen

Ik ben het cursusaanbod van Bartiméus altijd blijven volgen. Zo stuitte ik op Oogverblindend Mooi. Dit is een workshop waarin je leert hoe je zelf make-up kan aanbrengen als je niets of niet goed ziet. Oogverblindend Mooi biedt echter veel meer dan dat.

We zijn met een groep van negen vrouwen en een man. De meesten zijn op latere leeftijd slechtziend of blind geworden. Wat is dat toch een verschil. Bij mij is het aangeboren, stabiel en ik heb het hele gezichtsveld, al zie ik een stuk minder scherp.

Kleur en stijl

De groep wordt gesplitst en wij beginnen met kleur en stijl. De zilveren kraag maakt mij bleek, bij goud zie je mijn kaaklijn niet meer, brons maakt vlekkerig, oud zilver is perfect. Bijzonder dat ik het net zo ervaar als de workshopleider van Bartiméus en deelnemers die kleuren zien. Daarna komt er steeds een andere mal om mijn gezicht met een palet aan kleuren: zomer, winter, lente, herfst. Ik ben een zomertype en het shirt dat ik draag, klopt precies. Zonder te weten welke kleuren het zijn, zie ik welke tint mij bleek maakt of juist flatteert.

Na de gezellige lunch leren we non-visueel opmaken. Reinigen, foundation, poeder, oogschaduw op je vingertoppen, lipstift op je vingertoppen en voorzichtig aanbrengen. Elleboog op tafel, mascara in je hand, je oog er tegenaan bewegen en daarna op de foto.

Tot slot als bonte stoet op weg naar de bushalte richting Utrecht. Ik weet de weg, dus loop voorop. Een kleurrijke dag achter de rug!'

links iris bij de kleurtest en rechts na het opmaken

Oogverblindend Mooi: concept en training

De Oogverblindend Mooi training van Bartiméus biedt je een stylingadvies en leert je hoe je zelf je uiterlijk kunt verzorgen als je niet goed ziet. Met de bijbehorende app heb je tips en tools op zak. Check de eerstvolgende data van de training en schrijf je in. Omdat de kosten vergoed worden vanuit de verzekering, hebben wij een verwijzing nodig van een medisch specialist (oogarts). Wanneer je al begeleiding hebt of hebt gehad vanuit Bartiméus of Koninklijke Visio, is een verwijzing niet nodig.

Informatie en aanmelden