Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Laagdrempelig praten over de nieuwste digitale snufjes

FabLab-inloopmiddag is door corona via Skype

Dat praten met elkaar over technologie en innovatie heel leuk en leerzaam is, bewijst de FabLab-inloopmiddag. En ondanks corona gaan die gewoon online door via Skype.

Screenshot van Skype-sessie FabLab-middag

Veel bewoners zijn geïnteresseerd in digitale snufjes en vinden het leuk om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. De online inloopmiddagen worden vaak goed bezocht. Tijdens de laatste sessie op woensdag 21 april waren er ook weer veel deelnemers. Daarom werden er twee groepen van vier bewoners en 2 begeleiders per groep samengesteld. Zo was er genoeg tijd en aandacht voor iedereen om vragen te stellen en ervaringen te delen. De samenstelling van de groepen stemmen de begeleiders van de inloopmiddag (Maaike, Vincent, Eric en Dick) af op de behoeftes en interesses van de bewoners.

De FabLab-middagen beginnen altijd met een rondje kletsen en het delen van de laatste nieuwtjes. Bewoner Arjan vertelde dat hij mee gaat werken aan een hoorspel en bewoner Nick deelde met de groep dat er op de fietsenwerkplaats een nieuw meetapparaat is. Dit gezellige kletsrondje zorgde meteen voor een ontspannen sfeer. 

Scribit

Voor deze middag was Robert Jan uitgenodigd om de bewoners te vertellen over het online platform Scribit. Robert Jan is naast zijn werk als ambulant onderwijskundig begeleider betrokken bij deze videobibliotheek. Robert Jan vertelde dat je zowel via de website en de app van Scribit veel YouTube video’s kunt bekijken die voorzien zijn van audiodescriptie: “Als er niks wordt gezegd, vertelt een stem wat er gebeurt in het filmpje. Er staan meer dan drieduizend video’s op Scribit. Variërend van vlogs tot documentaires. Als er op YouTube een video staat die nog geen audiodescriptie heeft, dan kun je dit bij Scribit melden. Een van de vrijwilligers zorgt er vervolgens voor dat er een beschrijving komt en je ontvangt vanzelf een bericht als de video online staat. Dit duurt ongeveer een week.” 

Om de bewoners te laten ervaren hoe nuttig Scribit is, liet Robert Jan een video zien over een schaap zonder audiodescriptie en daarna dezelfde video maar dan mét audiodescriptie. De video ging over een verwilderd schaap met een enorm lange vacht, omdat hij lang niet geschoren was. In de originele video werd weinig gesproken en veel belangrijke informatie was te lezen in bijschriften. Deze informatie mis je dus als je slechtziend of blind bent. Meteen werd voor iedereen duidelijk dat Scribit heel handig is om video’s beter te begrijpen. 

 

Kijken met je oren

Na het bekijken van de video kletsten de bewoners en begeleiders verder met elkaar over audiodescriptie. Bewoner Arjan was kritisch en vindt het jammer dat je de stem van de acteur soms niet meer goed hoort. Bewoner Mitchell vindt Scribit een mooie uitvinding, maar vindt het wel jammer dat de stem soms een beetje anders is. Robert Jan legde de bewoners uit dat dat komt omdat het een robotstem is die je hoort. 

“Waarom kan Scribit eigenlijk niet via de televisie?”, vroeg bewoner Martien zich af. Hij kijkt graag televisie en mist dan audiodescriptie. Robert Jan had hiervoor een goede tip: Earcatch. Met deze app kun je bij veel bioscoopfilms en televisieseries naar audiodescriptie luisteren: kijken met je oren dus. Een voice-over stem beschrijft net als bij Scribit wat er in beeld gebeurt. Zo kan Martien heel eenvoudig met een smartphone en een koptelefoon nog meer van films en series op zijn eigen televisie genieten. 

Zelfstandig leven

Afsluitend droomden de bewoners en begeleiders over hoe mooi het zou zijn als ze in de toekomst ook via onze eigen ikbenonline video’s met audiodescriptie kunnen volgen. Deze FabLab-inloopmiddag maakte duidelijk dat slimme technologische oplossingen onze bewoners met een visuele en verstandelijke beperking echt kunnen helpen. Dit soort innovaties dragen absoluut bij aan een zo goed en zelfstandig mogelijk leven. 

FabLab-middagen zijn 1 keer per maand op woensdagmiddag van 13.30 uur tot 14.30 uur. Voorheen waren deze bijeenkomsten op het FabLab in de Bosschool in Doorn. Sinds corona gebeurt dit online via Skype. Zodra het weer mogelijk is vinden de inloopmiddagen weer fysiek plaats. 

  • Google Home is een handig hulpmiddel

    Muziek aanzetten, het weerbericht opvragen of een grappig filmpje bekijken: voor mensen zonder beperking is dit de gewoonste zaak van de wereld. Maar als je een visuele beperking hebt is dit een stuk lastiger en heb je hierbij vaak hulp nodig. Met Google Home lukt dit zelf, gewoon met je eigen stem.

    Lees meer Google Home is een handig hulpmiddel
    Ervaringsverhaal
  • 'Communicatie met bewoners met een beperking in horen en zien komt heel dichtbij'

    Bartiméus heeft heel bijzondere kennis en expertise rondom de begeleiding van mensen die slechtziend (blind) en slechthorend (doof) zijn én ook een verstandelijke beperking hebben.

    Lees meer 'Communicatie met bewoners met een beperking in horen en zien komt heel dichtbij'
    Ervaringsverhaal
  • Weer meedoen dankzij de smartphone

    Eliane werd plotseling ernstig slechtziend. Voor haar gevoel kon ze niks meer. Niet meer naar theater, niet meer lezen, schrijven of zelfs bellen. Met persoonlijke begeleiding en diverse technologische hulpmiddelen is dat compleet veranderd.

    Lees meer Weer meedoen dankzij de smartphone
    Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus