Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Het Plein in Doorn omgetoverd tot prachtige ontmoetingsplek

Op de plek waar vroeger het hoofdgebouw stond vond eind september 2021 het Pleinfeest plaats. Die plek is omgetoverd tot een Plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En dankzij de Muziekkoepel is het ook een perfecte plek voor optredens. Die ontbraken dan ook niet op het Pleinfeest.

Op het Pleinfeest trad Piratenkoor ManOverBoord op.

Opening van de Muziekkoepel

In de spiksplinternieuwe Muziekkoepel vonden de optrerdens van Piratenkoor ManOverBoord en huisband Smash plaats. Hierdoor kreeg het Pleinfeest een vrolijke schwung. De Muziekkoepel werd tijdens het Pleinfeest officieel geopend. Arjan, bewoner van Brink 9, mocht de plechtigheid verrichten. Met hulp van van Maaike Meerlo van Fablab gaf hij een ferme klap op een rode knop: het sein voor een countdown. Iedereen op het Plein telde mee van 10 naar 0 en bij nul werd er luid gejoeld en geklapt: de Muziekkoepel was officieel geopend! 

Beleefmuur

De Muziekkoepel is meer dan alleen een podium. René, die ook op Brink 9 woont, liet het publiek zien dat de Muziekkoepel een interactieve achterwand heeft. De platen op de wand zijn in reliëf geplaatst. Hierdoor is het aantrekkelijk om eraan te voelen. Op verschillende plekken zitten knoppen. Als bewoners daarop drukken, horen ze geluiden. Er is een knop met een verhaaltje, een knop met een muziekje en ook een knop met gekke geluiden, bijvoorbeeld scheetjes. ‘Vooral die laatste is erg populair’ vertelt Maaike Meerlo. 

Een bewoner voelt aan de Beleefmuur.
Bewoner Arjan drukt op de rode knop voor de opening van de Muziekkoepel.

'We konden achter allemaal geluiden komen'

Bewoner René over de Beleefmuur

Het idee voor de Muziekkoepel komt van Marijke van der Wal. Zij is als projectleider dan ook betrokken geweest bij de realisatie ervan. ‘We kunnen de geluiden ook veranderen’ vertelt ze. ‘Rond kerst kunnen we bijvoorbeeld een kerstliedje laten horen. En in de lente zijn vogelgeluiden misschien leuk. Zo blijft een bezoekje aan de Beleefmuur interessant, want misschien ontdekken bewoners wel weer nieuwe geluiden.’

Er is in het ontwerp aan alle bewoners gedacht: ‘De muur is ook leuk voor bewoners die doof zijn of slecht horen’ vertelt Arjan. Marijke kan dat bevestigen: ‘Er zijn ook knoppen die gaan trillen als je erop drukt. Dat hebben we speciaal voor onze doofblinde bewoners gedaan.’

Testversie

De Beleefmuur is een unieke wand. Fair2 Media heeft de muur onder begeleiding van Maaike Meerlo gemaakt: ‘Ze hebben eerst een prototype gemaakt’ vertelt Maaike ‘die hebben we getest met bewoners. Daardoor kwamen we erachter wat goed werkt en wat nog verbeterd moest worden.’ 

Arjan en René waren twee van de bewoners die in de testfase hun oordeel mochten geven. ‘Dat was heel leuk’ vertellen ze. ‘We konden zo achter allemaal geluiden komen. Ik vind vooral de knop met de piano leuk’ vertelt René. 'En ik het verhaal’ vult Arjan aan. 

Door de test kwamen de makers erachter dat ze meer rekening moesten houden met bewoners in een rolstoel: ‘De Beleefmuur springt daardoor nu in. Hierdoor kun je er met een rolstoel beter bij’ vertelt Marijke. Daar is Arjan blij mee: ‘Ik kan niet lopen en kan nu beter bij de knoppen.’

Het Plein is bijna klaar

Nu de Muziekkoepel en de Beleefmuur officieel in gebruik zijn genomen, is het Plein bijna klaar: ‘Er komt ook nog beplanting’ laat Marijke weten, ‘dat doen we binnenkort. Verder komen de vlaggenmasten terug en dan is het Plein klaar.’ 

Maaike ziet de dorpsfunctie van het Plein al helemaal voor zich: ‘Ik verwacht dat bewoners en hun bezoek op bijvoorbeeld zondagen naar het Plein gaan. En dat ze elkaar daar treffen, een praatje maken en nog even langs de Beleefmuur gaan om te zien of er iets nieuws valt te ontdekken.’ Dat sluit aan bij René’s wens: ‘Ik hoop dat het nog heel lang mag blijven staan.’

De Muziekkoepel is gerealiseerd dankzij de donateurs van het Bartiméus Fonds.

  • Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk

    De meeste spelletjes die je in een winkel koopt zijn zo ontworpen dat het voor slechtzienden en blinden frustrerend is. Samen met begeleider Jorinda bedachten onze bewoners van de woning aan de Traaij in Driebergen daar iets op.

    Lees meer Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk
    Ervaringsverhaal
  • Boek over prachtig werk

    Woonbegeleider Gina Peters werkt ruim veertig jaar als begeleider bij Bartiméus. Dit jubileum bracht haar op het idee om een boek te schrijven over en voor de bewoners van Achterhoeklaan 13 in Doorn. “Het was voor mij één groot feest om dit boek te schrijven over mijn prachtige werk".

    Lees meer Boek over prachtig werk
    Ervaringsverhaal
  • 'Wonen bij Bartiméus voelt voor mij als thuis'

    Jeremy Backus en begeleider Vincent Zijffers zijn geïnterviewd voor het tv programma Heel Holland Zorgt. Bij Bartiméus in Zeist wonen jongeren die slechtziend of blind zijn en daarbij ook andere beperkingen ervaren.

    Lees meer 'Wonen bij Bartiméus voelt voor mij als thuis'
    Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus