Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk

De meeste spelletjes die je in een winkel koopt zijn zo ontworpen dat het voor slechtzienden en blinden frustrerend is. Samen met begeleider Jorinda bedachten onze bewoners van de woning aan de Traaij in Driebergen daar iets op.

begeleider met client aan tafel

Bewoner Johan: “Tijdens de lockdown begin van dit jaar kwamen Jorinda en iemand van de dagbesteding bij ons, omdat we niet naar dagbesteding konden. Jorinda is heel creatief en kwam met het idee om zelf spelletjes te maken. Ik speelde eigenlijk zelden spelletjes, want ik vond dat heel lastig. Het eerste spel dat we maakten was Domino. Hiervoor gebruikten we verschillende lapjes, schuurpapier en kurk. Daarna hebben we met z’n allen het spel Memory gemaakt. Hiervoor hebben we zelf materialen gezocht, zoals doppen. Ook maakten we de spellen Bingo, Verhalenkoffer, Mastermind en Boter, kaas en eieren. Ik heb alle spelletjes gecheckt of ze geschikt zijn voor blinden.”

Ik knutsel graag, dus het zelf spelletjes maken vond ik leuk

“Ik vond spelletjes doen altijd al heel leuk”, vertelt bewoonster Gerda. “Yahtzee en sjoelen deed ik al wel eens. Doordat we samen spelletjes hebben gemaakt, ken ik nu veel meer andere spelletjes. En knutselen doe ik sowieso graag, dus het zelf maken van de spelletjes vond ik ook heel leuk.”

Eind oktober was de tweede spelletjesmiddag. Johan: “Het was heel gezellig. Het doen van spelletjes is heel ontspannend, omdat je dan je gedachten alleen op het spel richt. Memory is mijn favoriet, daarmee train ik ook meteen mijn geheugen.” Gerda: “Ik heb op de spelletjesmiddag Mastermind gedaan, maar dat snapte ik niet zo goed. Dat is echt een heel lastig spel. Anneloes, een andere bewoner, heeft bedacht om dat spel te maken. En Michel die hier ook woont heeft het spelbord bij Werkplaats Boschwijk gemaakt. Je moet dan een code raden. Er deden ook begeleiders mee, maar dan met een blinddoek om. Dat vonden we wel zo eerlijk.”

De zelfgemaakte spelletjes liggen in een kast in de gezamenlijke woonkamer zodat iedereen die daar zin in heeft een spelletje kan doen. Johan en Gerda hopen dat er binnenkort weer een spelletjesmiddag wordt gepland. “Gezellig met elkaar spelletjes doen, daar verheugen we ons op.”

spelen van zelfgemaakt domino met stenen op tafel
Zelfgemaakt Domino spel

Lees meer verhalen

 • Ik moest leren omgaan met een totaal ander leven

  'Ik help je wel even’. ‘Laat mij dat maar doen.’ ‘Zal ik je brengen?’ Simon kan die zinnetjes wel dromen. Sinds 2011 is hij zo goed als blind, bijna van de ene op de andere dag. Hij heeft er inmiddels mee leren leven, maar merkt dat mensen in zijn omgeving soms nog niet zo ver zijn.

  Lees meer Ik moest leren omgaan met een totaal ander leven
  Ervaringsverhaal
 • 'Wij hebben echt iets bijzonders in huis'

  Ik heb geleerd dat er pas ruimte is voor groei als je je begrepen voelt. Specialistische kennis kan je verder helpen en handvatten geven.

  Lees meer 'Wij hebben echt iets bijzonders in huis'
  Ervaringsverhaal
 • 'Simpele dingen toveren een lach op het gezicht van cliënten'

  Ik werk met veel plezier met onze cliënten die naast hun visuele beperking ook moeilijk leesbaar gedrag laten zien. Het raakt me iedere keer weer hoe we door relatief simpele dingen een lach kunnen toveren op het gezicht van cliënten.

  Lees meer 'Simpele dingen toveren een lach op het gezicht van cliënten'
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus